n Brussel - naar homepage

Zorgkwaliteit versterken via kunst? Schrijf u in voor het colloquium op 20 juni

De Vlaamse Gemeenschapscommissie ondersteunt de waardevolle werkingen van TOPAZ en Br.E.L. Van daaruit wil ze u warm maken voor het colloquium De helende kracht van kunst op 20 juni van 9 tot 17 uur.

Kunsttherapie versus bijdragen van kunst en professionele kunstenaars

Tijdens deze studiedag worden de kunst- en zorgsector samengebracht om een antwoord te vinden op de vraag 'Wat kunnen kunst en professionele kunstenaars bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg?'
Bij heel wat initiatieven ligt de focus vaak op 'kunsttherapie' waarbij de patiënt centraal staat en minder wat kunst en professionele kunstenaars kunnen bijdragen aan de zorgsector en aan het algemeen welzijn. Men kan zich bijvoorbeeld de vraag stellen welke rol een kunstenaar in een zorgcentrum kan opnemen of hoe een productieve samenwerking tussen zorgverleners en kunstenaars eruit kan zien.

Programma

Psychiater Dirk De Wachter en Barbara Raes (KASK) gaan tijdens de voormiddag dieper in op wat professionele kunstenaars kunnen bijdragen aan de zorgsector en het algemeen welzijn. Werner Trio leidt een debat met onder andere Frie Leysen en Geertrui Serneels (Solentra).

In de namiddag wordt op de praktijk gefocust met lezingen door Magreet Melman (Care and Culture, NL) en Jorge Léon (IN/FINITY), en met workshops door Mike Schmid (Ictus, IN/FINITY), Christian Bakalov (WorkSpaceBrussels) en Piet Van Hecke (M HKA).

Het volledige programma vindt u hier.

Meerwaarde: samenwerking bevorderen

Onderzoek na onderzoek bewijst dat kunst een positieve impact heeft op welzijn en gezondheid. De praktijk toont aan dat samenwerkingen tussen zorginstellingen en kunstenaars enkel slagen, indien er vanuit beide werelden voldoende kennis over en begrip is voor elkaar. Vandaar deze ronde tafel: om de zorgsector te laten kennismaken met wat kunst kan bieden - en vice versa. 

Praktisch

  • 20 juni, van 9 tot 17uur
  • Het colloquium vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek (voormiddag) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Brussel (namiddag) te Brussel,

Dit colloquium is een initiatief van IN/FINITY (TOPAZ) en de KMSKB, in samenwerking met Forum Palliatieve Zorg, Br.E.L. en Matchbox vzw.
Het is aangeraden om zich snel in te schrijven indien u workshops of presentaties van uw voorkeur wenst bij te wonen. Sommige workshops zijn reeds (bijna) volzet.