Aanbod medewerkers IBO

Vormingsaanbod

Het open aanbod van Opgroeien in Brussel is gratis en superdivers! Je vindt er verschillende soorten bijscholingen: workshops, cursussen, intervisies, labo's, etc. en verschillende thema's om je te verdiepen in de wereld van kinderen, ouders, begeleiders. Er zijn vormingen voor zowel leidinggevenden, pedagogisch coaches, kinderbegeleiders en andere medewerkers.

Alle Nederlandstalige gezinsinitiatieven in Brussel die erkend zijn door Kind en Gezin kunnen zich inschrijven. 

Verken het aanbod voor de IBO's in de brochure Vormingen IBO - januari juni 2021  en kies de bijscholingen die bij jullie leerbeleid passen. Inschrijven doe je via het digitaal inschrijvingsloket. De inschrijvingen voor het aanbod van het voorjaar liepen van 17 november tot en met 11 december, maar check zeker het digitaal loket voor resterende vrije plaatsen.

Advies en begeleiding op maat

Heb je een vraag voor advies of begeleiding op maat? Dan kan je terecht bij jouw pedagogisch ondersteuner van Opgroeien in Brussel. Ontdek alles over deze gratis dienstverlening in de brochure van p. 19-29.

Hop Up

Speelruimte te leen, ideaal voor de Brusselse IBO's

Hop Up is een innovatief speelconcept. Kinderen (3 – 12 jaar) tonen met Hop Up Playgrounds dat ze onderzoekers en architecten zijn. Ze kunnen ermee experimenteren en constructies creëren. Zelfs de kleinste kinderen kunnen met de lichte materialen aan de slag. Het inspireert begeleiders om anders naar kinderspel te kijken en kinderen meer ruimte te geven voor hun natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit

Hop Up leent zich uitstekend voor gedeeld zaalgebruik. Wij brengen het pakket tot bij jou, een van onze ondersteuners komt langs om jullie meer informatie te geven over het gebruik van Hop Up… en dat uiteraard allemaal kosteloos.

Opgroeien in Brussel heeft 2 Hop Up’s die jullie het hele jaar door gratis kunnen uitlenen via opgroeieninbrussel@vgc.be.

Houd rekening met de timing (bv. vakantieperiodes): vraag je Hop Up minimum 4 weken op voorhand aan zodat de mobiele ploeg van de VGC tijdig kan leveren. 

 • Je kan de Hop-Up uitlenen voor 1 dag tot maximum twee weken.
 • Eerste keer? Dan komt je regionale ondersteuner een vorming geven aan jouw team (+/- 1 uur).

Meer weten? Contacteer je regionaal ondersteuner.

Reizende tentoonstelling: Voorlezen komt voor lezen

Met jonge kinderen op verkenning in de wereld van beelden en verhalen.

De tentoonstelling geeft een brede kijk op voorlezen. Wat kan je nog meer voorlezen dan een boekje?

Wat?

 • 10 instant methodes die bijdragen tot leesplezier, taalverwerving, inzicht in verhalen en kennis van gedrukte materialen
 • Inspiratie voor ouders en professionals
 • Inhoudelijke ondersteuning voor medewerkers:
  • Train the trainer: mini-opleiding om je bezoekers te kunnen gidsen
  • Workshops: inoefenen van de methodieken om ze te kunnen toepassen in de werking (zowel op de werkvloer met de kinderen als in de communicatie met ouders)

Praktisch

 • Je kan zowel de reizende tentoonstelling als de inhoudelijke ondersteuning gratis aanvragen voor je IBO via opgroeieninbrussel@vgc.be
 • 14 panelen (1x2m) + accessoires

Toegankelijk Nederlands

Als IBO kom je regelmatig in contact met ouders, kinderen of andere mensen die misschien nog maar een basiskennis Nederlands hebben.

Hoe pas je je folders, website of gesprekken aan zonder te vervallen in kindertaal?
De taaladviseur toegankelijk Nederlands van de VGC helpt jullie verder! Lees meer over de dienstverlening toegankelijk Nederlands.