n Brussel - naar homepage

Opvang voor kinderen

In Brussel vindt u Nederlandstalige opvang voor schoolkinderen tijdens schoolweken en schoolvakanties.
Meisje wijst met vinger naar stip op neus.

Tijdens schoolweken

Gaat uw kind naar een Nederlandstalige school in Brussel? Bent u op zoek naar opvang voor of na school, op woensdagnamiddag of op schoolvrije dagen?
  • Veel scholen organiseren zelf 'brede opvang'. 'Brede opvang' staat voor kwaliteitsvolle opvang op en door de school met als doel brede ontwikkelingskansen voor alle kinderen. Meer informatie vindt u op de website Onderwijs in Brussel.
  • Sommige scholen werken samen met een initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO). De opvang is er warm en familiaal. Kinderen kunnen er vrij spelen of deelnemen aan begeleide activiteiten. IBO’s werken samen met organisaties uit de buurt, zodat kinderen kunnen kiezen uit een interessant en gevarieerd vrijetijdsaanbod. Iedereen is welkom in het IBO. U vindt de IBO's op Brussel op kaart.
     

Tijdens schoolvakanties

Tijdens de vakanties is er in Brussel een breed en kwalitatief vrijetijdsaanbod:
  • VGC speelpleinen: De VGC organiseert in de paasvakantie en grote vakantie speelpleinen, in samenwerking met Nederlandstalige scholen in Brussel. Animatoren, hoofdanimatoren, leerkrachten en scholen bundelen hun expertise om kinderen een onvergetelijke vakantie te bezorgen.
  • Initiatieven buitenschoolse opvang (IBO’s): Uw kind kan tijdens de schoolvakanties terecht in het IBO. Kinderen kunnen er deelnemen aan begeleide activiteiten. IBO’s werken hiervoor samen met vrijetijdsorganisaties uit de buurt. U vindt de IBO’s op Brussel op kaart.
  • Vrijetijdsaanbod: Speelweken, sportkampen, zingen, dansen ... Uw kind kan tijdens de vakanties deelnemen aan een ruim vrijetijdsaanbod.
  • Lente- en zomerschool: Anderstalige nieuwkomers van 6 – 12 jaar kunnen tijdens de paasvakantie en de maand juli een intensief taalstimulerend vakantieaanbod beleven.