Bruxelles bouge et prend soin de ses habitants

De Brusselaar is het uitgangspunt voor zorg, welzijn en gezondheid. We willen zorg en welzijn dichter bij de Brusselaar brengen. En we willen mensen aan het sporten krijgen, want sporten is gezond en brengt mensen dichter bij elkaar.

Brusselaars met en zonder beperking dansen samen

In de inclusieve dansles van Etage Tropical dansen zienden en slechtzienden elke week samen. Michèle, trainster geeft les met Manuel, blinde trainer-assistent.

Ook zin om te bewegen en te sporten? Op Sport in Brussel vindt u inclusieve en exclusieve sportactiviteiten. Inclusieve sporten staan open voor iedereen. Exclusief sporten is er voor iedereen die om één of andere reden niet volwaardig aan bod komt in het reguliere aanbod.  

Benieuwd naar andere initiatieven om talent te laten groeien? Laat u inspireren door de video Brussel koestert talent. 

Lees hier de tekstversie van de video. Klik op het cc-icoon voor ondertitels.

Wijkproject Laag-Molenbeek Gezond!

Het wijkproject Laag-Molenbeek Gezond! creëert in samenwerking met de buurtbewoners en de gemeente, een gezondere leefomgeving.  

Ga op stap met Amin en Francine en ontdek de infosessie ‘Mijn Gezond Huis’ van het wijkproject Laag-Molenbeek Gezond! Deze video toont de krachtige samenwerking tussen Logo Brussel en lokale organisaties, de gemeente Molenbeek en buurtbewoners die zich samen inzetten voor een gezondere leefomgeving.

Vrijwilligster Francine wordt ambassadrice tijdens de infosessies ‘Mijn Gezond Huis’. Buurtbewoners krijgen op een eenvoudige, visuele manier informatie over de relatie tussen gezondheidsproblemen en vocht in huis. Met praktische tips ontdekken ze hoe ze zelf vocht in huis kunnen voorkomen of een huisbezoek kunnen aanvragen voor persoonlijk advies.  

Logo Brussel brengt de partners samen.

Bekijk hoe buurtbewoners, lokale organisaties  en Logo Brussel samenwerken om de woonkwaliteit en gezondheid in de wijk te verbeteren.
Klik op het cc-icoon voor ondertitels. Lees hier de tekstversie.

N-Brussel en 2022: La voix de chaque jeune compte

Cinema Cachet  donne la parole aux jeunes pris en charge par l’aide à la jeunesse, comme Hariette. Ensemble, ils veulent changer l’image de ces services pour inspirer les enfants et les jeunes, les structures d’aide, l’opinion publique et la politique.

Voir la vidéo: 'N-Brussel en 2022'.

© Lies Engelen

De Brusselaar is zelf het uitgangspunt

Elke Brusselaar verdient volop kansen om gezond te blijven. Wat we kunnen voorkomen, pakken we aan met preventie en gezondheidspromotie. En wie zorg nodig heeft, moet snel geholpen worden met goede zorg op maat.

sporter in rolstoel

Ook sport brengt mensen bij elkaar

De VGC wil zoveel mogelijk Brusselaars regelmatig zien bewegen en sporten. Dat is gezond en brengt mensen bij elkaar. De VGC ondersteunt en organiseert een kwaliteitsaanbod om diverse doelgroepen meer te laten bewegen en sporten.

Sportcomplex van Evere
© Sophie Nuytten

We verlagen drempels om zorg en welzijn dichter bij de Brusselaar te brengen

Brussel is een grootstad. Dat brengt uitdagingen met zich mee. De VGC spoort leemtes op in de zorg en vult die aan. Extra aandacht gaat naar mensen in armoede, personen met een handicap, kinderen en jongeren met speciale zorgnoden. Als je hulp of zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je daarvoor dicht bij huis terechtkunt. We brengen iedereen samen die in de buurt actief is rond welzijn en gezondheid. Daarin spelen de dienstencentra een cruciale rol.

Acties die zorg en beweging promoten

  • Bewegingspromotie – We zetten samen met onze partners op het terrein zoveel mogelijk Brusselaars aan om levenslang te bewegen en te sporten.
  • Gezondheidspromotie – Brusselaars kunnen gezonde keuzes maken dankzij acties op maat die preventie en gezondheid bevorderen. Logo Brussel – het Lokaal Gezondheidsoverleg – zet daarvoor zijn netwerkexpertise en -ondersteuning in.
  • Sociale grondrechten – We stimuleren initiatieven die meer Brusselaars helpen om hun sociale grondrechten op te nemen.
  • Jongeren en hun omgeving ondersteunen – We versterken de hulp voor kinderen en jongeren. Jeugdhulpactoren in de ruime omgeving van kinderen en jongeren werken samen om op tijd te kunnen ingrijpen en te helpen.
  • Mentale weerbaarheid bevorderen – De mentale weerbaarheid van Brusselaars verbetert. We zorgen voor laagdrempelige ontmoetingsplekken voor wie psychisch kwetsbaar is. Sensibiliserende, preventieve en taboedoorbrekende initiatieven staan voorop.
  • Drempels verlagen – We verlagen drempels naar informatie, advies en begeleiding. Welzijns- en zorgactoren zoeken vaker Brusselaars met zorg- en ondersteuningsnoden op in hun vertrouwde omgeving.

Voor een volledig overzicht van de acties kunt u terecht in het meerjarenplan. Heel wat aanbevelingen uit het participatietraject Stadspiratie, uit de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden vindt u als concrete actie terug in dit meerjarenplan.