Sociaal netwerk als hefboom
Een leven opbouwen in een nieuwe omgeving, kennismaking met één of meerdere nieuwe talen en andere maatschappelijke afspraken, is niet vanzelfsprekend. Sociale netwerken kunnen dan een essentiële functie vervullen, zowel op vlak van welbevinden als toegang tot onder meer huisvesting, arbeidsmarkt, onderwijs en gezondheidszorg. Ze kunnen ook veel praktische en informele steun bieden.
Het Vlaamse inburgeringsbeleid zet actief in op het stimuleren van sociale netwerken en participatie bij inburgeraars. Naast de pijlers van maatschappelijke oriëntatie, Nederlands leren en een traject naar werk, is het inburgeringstraject sinds 1 januari 2023 uitgebreid met een 4de pijler, met name een participatie -en netwerktraject. Het participatietraject is ontworpen om het nieuwkomers te ondersteunen bij het versterken van hun sociaal netwerk.
Het traject kan op verschillende manieren worden ingevuld: in de vorm van een buddytraject, vrijwilligerswerk, een kennismakingsstage bij een bedrijf, vereniging, of organisatie, tot een traject op maat bij een cultuur-, jeugd-, sportvereniging of een welzijnsorganisatie, … In Brussel is het participatietraject een vrijwillig onderdeel van het inburgeringstraject aan Nederlandstalige zijde.
Meer info vind je via: Participatietraject (integratie-inburgering.be)