Brussel Helpt steunt vzw Kinumai: Weg met de drempels voor rolstoelgebruikers

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ, in samenwerking met de Brusselse gemeenschapscentra. Dit jaar steunen we Kinumai, een initiatief dat mensen met een beperking helpt om hun stad te ontdekken.

Ons straatbeeld telt amper rolstoelgebruikers. Omdat onze steden doorgaans slecht toegankelijk zijn, blijven veel mensen met een beperking immers noodgedwongen thuis. Daar wil Kinumai iets aan doen. De vzw wil winkels en horeca toegankelijk maken met een handige oprijplaat én wil bovendien een netwerk van ‘verborgen’ toegankelijke toiletten zichtbaar en beschikbaar maken.

Kinumai – Oud-Grieks voor ‘ik beweeg’ – doet niet louter aan sensibiliseren, maar wil vooral pragmatische oplossingen voorstellen. De vzw werd in 2020 opgericht door twee vrienden. Het viel Geert Palmers en David Seffer op dat slechts weinig locaties in Brussel rolstoelvriendelijk zijn. “En dat terwijl de plek vaak met enkele relatief eenvoudige ingrepen toegankelijk kan worden gemaakt,” vertelt Seffer, die zelf ook gebruik maakt van een rolstoel. “Wij proberen horeca en andere zaken te overtuigen van een eenvoudige oplossing als een oprijplaat. Die is mobiel en kan aan de drempel bevestigd worden wanneer nodig.”

Naast het aanbieden en promoten van oprijplaten, wil Kinumai een netwerk van toegankelijke toiletten in kaart brengen. “We willen blootleggen waar er toiletten zijn die rolstoeltoegankelijk zijn, bijvoorbeeld de wc’s in musea of in een zeldzame horecazaak. Deze zaken willen we er ook van overtuigen om rolstoelgebruikers toe te laten, zelfs als ze er niets consumeren.”

Kinumai maakte al een twintigtal zaken in de Brusselse Vijfhoek rolstoeltoegankelijk met een oprijplaat en verwacht in het najaar van 2022 nog twintig bijkomende oprijplaten te kunnen installeren. Het finale doel van Kinumai is om meer rolstoelgebruikers in het straatbeeld en het dagelijkse leven te zien. “Hier is een mentaliteitswijziging voor nodig. We moeten aan een meer inclusieve manier van stedenbouw en stadsinrichting doen,” weet Seffer.

Om verder te sensibiliseren, is evenwel steun nodig. Met het verzamelde geld wil Kinumai een structuur uitbouwen die het initiatief toestaat om de werking op een duurzame manier uit te bouwen. Met de steun van Brussel Helpt wil Kinumai bovendien een gemeenschap van rolstoelgebruikers oprichten om nog sneller tot oplossingen te komen. De droom van Kinumai steunen kan door op 26 november spaghetti te eten. Meer info via www.brusselhelpt.be   

Artikel geschreven door Ellen Debackere, journaliste bij Bruzz.