Dit was Playcation 2023

Met Playcation bieden we kinderen en jongeren mogelijkheden om vrij en niet-begeleid te spelen en bewegen. Met speel- en beweegprikkels in de (semi-)openbare ruimte die de fantasie en creativiteit van kinderen motiveren. Daarvoor creëren de speelpartners een omgeving die uitnodigt tot spelen, en waar kinderen idealiter alleen naar toe kunnen en zelfstandig hun spel kiezen.

Playcation 2022 was nog een experiment, waarbij de VGC zelf de touwtjes in handen hield. In 2023 vertaalden we deze ervaringen in een projectoproep voor externe speelpartners, experten in kinder- of speelwerking. 19 projecthouders organiseerden 21 projecten. In de meest dichtbevolkte wijken experimenteerden ze met allerlei speelmogelijkheden, zo dicht mogelijk bij huis.

Het werd een geslaagde Playcationzomer, dankzij de gedreven projecthouders, tientallen geëngageerde lokale organisaties en de steun van 13 Brusselse gemeentebesturen. Gloednieuwe locaties werden uitgetest, oude werden omgebouwd, pleinen en straten werden ingepalmd met straattekeningen of installaties ... Herbeleef Playcation 2023 in onze aftermovie, of lees het verslag.

En aangezien we streven naar een kindvriendelijke stad, waar kinderen 365 dagen per jaar vrij kunnen spelen, zijn we trots dat de helft van de Playcation-projecten van 2023 hebben geleid tot blijvende resultaten.