n Brussel - naar homepage

Eerstesteenlegging scholencampus St. Michel

Op woensdag 3 april werd de officiële aftrap gegeven voor de bouw van de nieuwe St.Michelcampus in Sint-Jans-Molenbeek. In september 2020 zullen 1.400 leerlingen starten op twee Nederlandstalige secundaire scholen: het GO! Lyceum Martha Somers en het Imelda-Instituut van vzw KatOBA. Zij zien hun capaciteit groeien en hun verhuis zorgt ervoor dat andere scholen in de toekomst gebruik kunnen maken van hun huidige locaties. Zo creëert de VGC 1168 bijkomende plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs.

visual van toekomstige St Michelschool

Naast 80 klassen komen er in het gebouw twee sportzalen, verschillende labo's en polyvalente zalen. Op het dak komt er speel- en sportinfrastructuur en een moestuin. In totaal wordt er een oppervlakte van 19.782 m² gerealiseerd door middel van een ingrijpende renovatie. Het skelet van het originele gebouw wordt namelijk behouden. De betonstructuur van het oude tabaksdepot van Gosset, bekend van de Groene Michelsigaretten, leent zich perfect tot de realisatie van klaslokalen.

Dit project levert naast een stevige bijdrage tot de capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs ook een bijdrage aan de opwaardering van de Molenbeekse Maritiemwijk. De buurt rond Tour & Taxis transformeert snel, met projecten als Herman Teirlinck, Tivoli Green City, de bouw van de Picardbrug en de aanleg van het Becopark. De VGC zorgt ervoor dat de functie onderwijs ook een centrale plek krijgt in deze opkomende wijk door een investering van 40 miljoen euro. Met dit  project zorgt de VGC voor meer ontwikkelingskansen voor jongeren, tijdens en na de schooluren, door ook een vrijetijdsaanbod uit te bouwen in de scholen in het kader van het brede school-traject.