Onderwijscampus St. Michel in Molenbeek feestelijk geopend

Op woensdag 8 juni 2022 opende Campus St. Michel in Molenbeek officieel haar deuren. Op de nieuwe campus namen twee secundaire scholen hun intrek, GO! 4 cITy van het Gemeenschapsonderwijs en het Imelda-instituut van de vzw KATOBA. Samen zijn ze goed voor 1.400 leerlingen en een breed aanbod van technische, beroepstechnische en ASO-richtingen. De realisatie van de campus gebeurde in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en kwam tot stand via een publiek-privatesamenwerking met Kairos NV. Dit ambitieuze onderwijsproject, het omvormen van een oud depot van St. Michel, naar een gloednieuwe passiefbouwcampus voor secundair onderwijs, kostte 41 miljoen euro.

Op 1 september 2020 trokken de leerlingen van het Imelda Instituut van het schoolbestuur vzw KatOBA als eerste in de nieuwe gebouwen. Een paar maanden later volgde GO! 4 cITy (voorheen Lyceum Martha Somers). Intussen voelen beide scholen zich helemaal thuis op hun nieuwe campus. Elke school heeft er 7.500m² aan moderne klaslokalen en lesruimte ter beschikking en samen delen ze 3.000m² buitenruimte en 2.000m² sportinfrastructuur.

De verhuis van het Imelda Instituut uit de schoolgebouwen in de Moutstraat, betekende ook goed nieuws voor basisschool Sint-Joris op de campus Nieuwland, dat in volle verbouwingswerken zit: de basisschool kan tot het einde van de werken gebruik maken van de oude site. Eens Sint-Joris verhuist naar haar vernieuwde infrastructuur, starten in de Moutstraat de renovatiewerken waardoor het schoolbestuur ook daar bijkomende plaatsen voor secundair onderwijs kan voorzien. In de ruimte die vrijkwam na de verhuis van GO! 4 cITy ​ uit hun lokalen in de Karel Bogaerdstraat in Laken, zal het ​ GO! bijkomend secundair onderwijs inrichten.

Met de gloednieuwe ​ campus in de dichtbevolkte Maritiemwijk willen de VGC tegemoet komen aan de groeiende vraag naar Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. Het resultaat is een iconische state-of-the-art campus, met erg moderne klaslokalen en ateliers en een dakspeelplaats met een mooi zicht op de stad. Door de sportzalen ook na de schooltijd open te stellen voor andere organisaties, wil de VGC Brusselaars meer ontwikkelingskansen bieden en de sociale cohesie stimuleren.