Terugkeren uit het buitenland: groene, oranje of rode zone. Wat moet u doen?

Bent u op vakantie geweest naar het buitenland? Dan bent u verplicht om een Passenger Locator Form in te vullen. Doe dit minstens 2 dagen voor uw vertrek.

Nadat u het formulier hebt ingevuld, ontvangt u een QR-code. Dat is het bewijs dat u het Passenger Locator Form hebt ingevuld.

Uit welke zone keert u terug?

Het land van waaruit u terugkeert, heeft een bepaalde kleurencode. We spreken van een groene zone, een oranje zone en een rode zone. Terugkeren uit een groene zone kan zonder problemen. Keert u terug uit een oranje zone? Dan wordt een testafname en quarantaine aanbevolen.

Keert u terug uit een rode zone? Dan bent u verplicht om een coronatest te laten afnemen en moet u 14 dagen in quarantaine.

De kleuren voor de regio’s veranderen voortdurend.  Voor de laatste stand van zaken van de kleuren van de verschillende regio’s, ga naar de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en raadpleeg de tabel ‘U keert terug uit …’.

U keert terug uit een rode zone. Hoe laat u een test afnemen? Moet u in quarantaine?

Als blijkt uit uw Passenger Locator Form dat u terugkeert uit een rode zone, krijgt  u via SMS een CPC-code (Coronatest Prescription Code). Met deze code kunt u rechtstreeks naar een testafnamecentrum. Op www.coronavirus.brussels vindt u een overzicht van alle testcentra in Brussel. Opgelet: u moet u binnen de drie dagen na ontvangst van de CPC-code laten testen.

Ga ook meteen na uw aankomst in België voor 14 dagen in quarantaine. U mag uw huis niet verlaten tenzij om boodschappen te doen. Ook andere mensen mogen niet bij u op bezoek komen.

Lees bovenstaande informatie nog eens na.

Negatieve of positieve test?

Is uw test negatief dan houdt u uw quarantaine aan tot de termijn van 14 dagen verstreken is. Test u positief op het coronavirus (covid-19)? Uw huisarts zal u verdere instructies geven. Uw huisarts verwittigt ook de dienst van de contactopvolging. Meer informatie over de contactopvolging vindt u in deze brochure.