Van kabas tot rugzak: tentoonstelling over 200 jaar NL onderwijs in Brussel

Van kabas tot rugzak: educatieve tentoonstelling over 200 jaar NL onderwijs in Brussel

200 jaar Nederlandstalig onderwijs

Wat weet jij over de schooltijd van je ouders, grootouders en overgrootouders? En wat stellen jij, je collega’s of je leerlingen zich daarbij voor? In de tentoonstelling 'Van kabas tot rugzak' herbeleef je die tijden. In ongeveer een uur reis je doorheen de rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, van 1820 tot nu.

Info

  • Locatie: GC De Markten - Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
  • Vanaf 08/11/2021 tot 31/12/202
  • Weekdagen: van 9 tot 17 uur. Weekend 10 tot 17 uur
  • Leerkrachten kunnen een gratis klasbezoek reserveren via info@amvb.be of T 02 209 06 01

De tentoonstelling

De rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel van 1820 tot nu, wordt verteld via het verhaal van een familie, doorheen 4 tijdsperiodes. Elk van deze periodes heeft een eigen ruimte waarin naast dit verhaal op groot scherm ook originele collectiestukken te ontdekken zijn. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: reken met een telraam, woorden spellen met een leesplankje of schrijven met een griffel en lei tot tablet.

Daarnaast kom je ook heel wat te weten over de figuren en gebeurtenissen die hierin een belangrijke rol speelden, maar ook de evolutie van de hoofdstad zelf. Hoe zag Brussel er toen uit, wie woonde er en wat deden deze mensen?

Educatief lespakket

AMVB beidt scholen een lessenpakket bij de tentoonstelling dat aansluit bij verschillende vakken en leerdoelen.
Of wil je met je klas zelf deel uitmaken van de tentoonstelling? Gebruik dan het lessenpakket mondelinge geschiedenis en laat je leerlingen verhalen verzamelen over de schooltijd van hun ouders en grootouders.

Je vindt de materialen op www.klascement.net

Archief en mondelinge geschiedenis

Daarnaast verzamelt het AMVB ook de verhalen en zaken van iedereen die voor de klas stond of op de banken zat van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Heb je nog steeds je schriftjes uit het eerste leerjaar, of je boekentas die dagelijks meeging en hangen daar mooie herinneringen aan vast? Deel ze met het AMVB via info@amvb.be.