n Brussel - naar homepage

Taalondersteuning voor Nederlandstalige gezinsinitiatieven

Verschillende projecten en publicaties plaatsen het omgaan met taal en meertaligheid in diensten voor Brusselse gezinnen in de kijker.
Twee kinderen kijken samen in een boek.

Boekbaby’s

Het project Boekbaby’s van Iedereen Leest wil ouders samen met hun kinderen laten genieten van boeken. Boekbaby’s wil ouders van 0 tot 3 jarigen boekjes aanbieden alsook info over voorlezen en de bibliotheek. In de lokale bibliotheken is er een boekbabyhoek en zijn er voorleesuurtjes voor baby’s, peuters en hun ouders. En om écht alle kinderen te bereiken met boekjes- en voorleesplezier werken de bibliotheken samen met de consultatiebureaus van Kind en Gezin en met kinderdagverblijven en onthaalouders.

Het verhaal van taal

Het verhaal van taal: uitdagend Nederlands in een meertalige omgeving is een dvd die Brusselse kinderdagverblijven in beeld brengt. Leidinggevenden, kinderbegeleiders en ouders vertellen hun verhaal. Ze delen hun visie op taal, geven tips en illustreren hoe talige interactie tot stand kan komen.

De dvd en de handleiding zijn verkrijgbaar via het VBJK, het centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen. 

De knopjesman

De Knopjesman: kiezen voor kwaliteit in de buitenschoolse opvang is een dvd die de nest- en webfunctie in beeld brengt van de buitenschoolse opvang in het veelkleurige Brussel.
De film inspireert en ondersteunt opvanginitiatieven om een gevarieerd vrijetijdsaanbod uit te bouwen. De dvd illustreert ook hoe kinderen op een speelse manier Nederlands leren in hun vrije tijd.

De dvd is verkrijgbaar via het VBJK, het centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen.