n Brussel - naar homepage
leerlingen aan de schoolpoort

Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Ongeveer honderdduizend leerlingen (van kleuter tot volwassene) volgen elke schooldag les in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Welke onderwijsniveaus zijn er? Hoeveel scholen? En hoe was het vroeger?

Er is in de loop der tijden een goed vertakt en een kwaliteitsvol scholennetwerk uitgebouwd in Brussel.

Wie in Brussel woont, vindt op korte afstand van zijn huis een van de 140 kleuter- of lagere scholen. Met veertig secundaire scholen en tachtig afstudeerrichtingen kan u in Brussel zowat alles worden. De Nederlandstalige scholen zijn bovendien vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, ook voor leerlingen die van buiten Brussel komen.

Het Nederlandstalig onderwijsnetwerk bevat ook scholen voor buitengewoon onderwijs, internaten, centra voor leerlingenbegeleiding, enzovoort. En wie na de schooluren zijn artistieke talenten wil vervolmaken, kan terecht in het deeltijds kunstonderwijs voor muziek, woord en dans. Als volwassene kan u terecht bij centra voor volwassenenonderwijs om voor job of vrije tijd bij te leren. Er is ook een uitgebreid vormingsaanbod, onder andere in de 22 gemeenschapscentra.

Ook master- en bachelordiploma's kan u in Brussel in het Nederlands behalen: er zijn vier Nederlandstalige instellingen voor hoger onderwijs (hogeschool/universiteit) in Brussel. Een 25.000 studenten volgen er onderwijs.