n Brussel - naar homepage
Zaal met infostanden. Jongeren kuieren langs de standen.

Campagnes en evenementen

De Vlaamse Gemeenschapscommissie organiseert jaarlijks campagnes en evenementen om de Brusselaars en Brusselliefhebbers te informeren en mobiliseren.

Cultuur, Jeugd en Sport

 • Erfgoeddag
  Op Erfgoeddag, de eerste zondag na de paasvakantie, staat het Brusselse culturele erfgoed in de spotlights . Musea, gidsenorganisaties en andere erfgoedspelers vullen op een eigenzinnige wijze het jaarlijks thema van de erfgoeddag in. Het publiek kan op die dag kiezen uit tal van activiteiten (wandelingen, workshops, re-enactmensts, expo’s, lezingen,…) om het rijke Brusselse erfgoed te ontdekken.
 • Buitenspeeldag
  Op de jaarlijkse Buitenspeeldag genieten kinderen volop van buiten spelen, ravotten, klimmen, dansen … Er zijn gratis sport- en spelactiviteiten op verschillende locaties in Brussel. 
 • Stadskriebels
  Jaarlijks, op een zonnige zondag in mei, palmt Stadskriebels de Brusselse binnenstad in met een gevarieerd en verrassend sportprogramma voor alle leeftijden: van sportievelingen en minder sportieve deelnemers, van toeschouwers en passanten.
 • G-sportdagen
  De VGC-sportdienst organiseert in samenwerking met verschillende partners meerdere sportdagen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Zo is er jaarlijks de Sportdag Aangepast Sporten, Move It, de Aangepaste Bewegingsdag en de sportdag Inkendaal.
 • Mei is jouw sportmaand
  Dit is een campagne waarbij kinderen en jongeren tijdens de maand mei gratis kunnen proeven van het Brussels sportaanbod. Sportclubs en lessenreeksen zetten hun deuren open en laten toekomstige leden kennis maken met hun werking.
 • Zoniënmars-Zoniënklanken
  Zoniënmars-Zoniënklanken vindt plaats in april en combineert vier wandelroutes door het Zoniënwoud met muzikale intermezzo’s. De Zoniënmars-Zoniënklanken is een initiatief van GC Wabo, GC Kontakt, GC Op-Weule en GC Den Dam.
 • Zomer in de lucht
  N22 trapt de zomer op gang met Zomer in de Lucht. Van eind mei tot en met midden juli kunnen Brusselaars op verschillende locaties genieten van een gratis stadsfestival. Benieuwd naar de festivals die deelnemen? Raadpleeg de website www.n22.brussels voor meer informatie.
 • Brussel Operettetheater
  In samenwerking met het Brussels Ouderenplatform organiseert Paspartoe een operettenamiddag voor senioren in het Kaaitheater. Dit najaar wordt La Belle Hélène vertoond.
 • Theater Aan Zee
  In samenwerking met TAZ en de Brusselse armoedeverenigingen organiseert Paspartoe een dagje aan zee met een snuifje cultuur. Via deze samenwerking verdiept de VGC de band Brussel-Oostende.
 • Brussel Helpt
  Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ in samenwerking met de gemeenschapscentra en maakt deel uit van de Warmste Week van Studio Brussel. Elk jaar gaat de opbrengst naar een ander Brussels goed doel.
 • Bewogen
  Festival Bewogen creëert ontmoetingen tussen mensen die al langer in Brussel wonen en vluchtelingen, asielzoekers en nieuwkomers. Kunst en cultuur worden eind februari ingezet om ogen te openen. Na het festival wordt Bewogen een platform voor activiteiten rond de migratiethematiek.
 • Vrouwenlente
  De hele maand maart kan je tijdens de vrouwenlente onder andere films, theater, concerten en workshops meepikken. Geselecteerd en geprogrammeerd door inspirerende vrouwen uit Brussel en daarbuiten.
 • Jeugdboekenmaand
  De jaarlijkse Jeugdboekenmaand laat duizenden leerlingen, van de kleuterklas tot het tweede jaar middelbaar, genieten van boeken en verhalen in de Brusselse Nederlandstalige bibliotheken.
 • Bibliotheeknocturne
  De Bibliotheeknocturne is een samenwerkingsproject van de Nederlandstalige en Franstalige bibliotheken. Eind november zetten de bibliotheken ’s avonds hun deuren open voor het publiek en verwennen ze hen met een gevarieerd programma.
 • Brussels Reads Aloud
  Tijdens de Voorleesweek in november bieden alle Nederlandstalige bibliotheken een meertalige voorleesprogramma aan, met heel wat activiteiten voor jonge lezertjes.

Welzijn, Gezondheid en Gezin

 • Logo Brussel (Lokaal Gezondheidsoverleg Brussel) organiseert jaarlijks voor verschillende doelgroepen campagnes rond gezonde voeding, lichaamsbeweging… Kortom, een gezonde levensstijl.

 • Gala van het Welzijn
  We willen medewerkers uit de sectoren Welzijn Gezondheid en Gezin graag bedanken voor alles wat zij doen om van Brussel een aangename stad te maken. Daarom organiseerden we de afgelopen drie jaar een Gala van het Welzijn: een kosteloze avond genieten van een receptie, optreden, mogelijkheid om elkaar te ontmoeten,…

 • 'Ik ga ervoor' - Campagne Zorgberoepen
  De VGC ondersteunt de campagne 'Een zorgjob: ik ga ervoor'. Deze campagne in Vlaanderen en Brussel wil mensen stimuleren om te kiezen voor een job in de zorgsector. Zo zorgen we voor nieuwe werknemers en garanderen we de kwaliteit van de zorgverlening in de toekomst.

 • De Sociale Kaart en Zorgzoeker
  'Ik ben verhuisd. Welke Nederlandstalige huisartsen zijn in mijn gemeente actief?',  'Waar kan ik het Centrum Algemeen Welzijnswerk vinden?', 'Ik wil mijn cliënt doorverwijzen en zoek contactgegevens.' U vindt het antwoord op deze en andere vragen op www.zorgzoeker.be of www.desocialekaart.be Beide websites bieden gegevens uit éénzelfde databank. Zorgzoeker en De Sociale Kaart zijn een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, het Huis voor Gezondheid en de Vlaamse Gemeenschap.

 • Ontmoetingsdagen
  Jaarlijks organiseert de VGC ontmoetingsdagen voor de medewerkers en vrijwilligers van de Brusselse consultatiebureaus van Kind en Gezin, de Initiatieven voor Buitenschoolse Opvang en de Nederlandstalige kinderdagverblijven. Tijdens deze evenementen staan ontmoeting en inspiratie centraal.  Op die manier verbreden de medewerkers hun netwerk en doen ze ideeën op die ze in hun werking kunnen toepassen.
 • Opgroeien in Brussel
  Werknemers van de Brusselse Nederlandstalige kinderdagverblijven, de Brusselse Initiatieven voor Buitenschoolse Opvang en Nederlandstalige organisaties binnen de preventieve gezinsondersteuning hebben nood aan pedagogische ondersteuning en informatie om hun kwaliteit te garanderen en te bevorderen. De entiteit Gezin van de VGC ontwikkelt hiertoe een ondersteuningsaanbod genaamd Opgroeien in Brussel. Het aanbod bestaat uit cursussen, interactieve lezingen, werkgroepen, trajecten op de werkvloer en advies & begeleiding op maat. Voor meer informatie kan de vormingsbrochure geraadpleegd worden via www.vgc.be/gezin.

Onderwijs en Vorming

 • Avond van het Nederlandstalig onderwijs
  De VGC zet in januari Brusselse leerkrachten in de bloemetjes voor hun onvoorwaardelijke en toegewijde inzet. Tijdens de Avond van het Nederlandstalig onderwijs genieten ze van een avond spektakel en gezelligheid.
 • Studiekeuzebeurs
  Tijdens de Studiekeuzebeurs maken leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs samen met hun ouders en leerkrachten op een interactieve manier kennis met toekomstige beroepen en het studieaanbod van het Brussels Nederlandstalig secundair onderwijs. 

Communicatie

 • Woontours
  Wonen in Brussel voorziet jaarlijks begeleide bus- en fietsroutes voor mensen die overwegen om in Brussel te komen wonen. Tijdens deze woontours krijgen deelnemers de verschillende Brusselse buurten te zien, met aandacht voor de woonmogelijkheden en voorzieningen in de wijken.