Alle ketten digitaal tijdens de coronacrisis

Nu de vakantie voorbij is en de scholen online nieuwe leerstof meegeven, is het cruciaal dat alle scholieren toegang hebben tot internet via een laptop. En daar wringt het schoentje voor veel Brusselse kinderen en jongeren. Vijf Nederlandstalige Brusselse jeugdorganisaties willen dan ook snel laptops kunnen bezorgen aan de kinderen die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Daarom lanceerden ze een Growfunding-campagne, waarmee ze 140.000 euro willen ophalen.

Veel Brusselse scholieren hebben geen computer en riskeren schoolachterstand op te lopen nu het onderwijs vooral online georganiseerd wordt. Nakama, Molenbeek Rebels Basketball, D'Broej, Bx Represent en Maks willen de digitale nood aanpakken bij jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties. Vandaar het project ‘Iedereen Digitaal’. “De digitale kloof is niet nieuw, de coronacrisis maakt de situatie van de Brusselse ketten alleen maar schrijnender”, zegt Ilias van Nakama vzw. “Daarnaast zorgt een computer ook voor het broodnodige contact met de buitenwereld en met vrienden en leeftijdsgenoten.”

Nood aan groepsmomenten

Molenbeek Rebels Basketball is een basketbalclub voor meisjes, die specifieke inspanningen doet om de meest kwetsbare, kansarme en/of meisjes met migratieachtergrond aan te trekken. Wenke van MRB: “ We kennen de thuissituatie van de meisjes goed, genieten hun vertrouwen én dat van hun ouders. We steunen hen waar kan en merken een grote nood aan groepsmomenten. Met een laptop kunnen ze hun schoolwerk maken én kunnen ze online chatten met hun vrienden.”

Pascal De Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, erkent deze nood. Daarom maakt de Vlaamse Gemeenschapscommissie extra middelen vrij voor het ‘Iedereen Digitaal’-project. Zij wil ervoor zorgen dat de jongeren in Brussel online contact behouden met vrienden en vertrouwenspersonen zoals de Brusselse jeugdwerkers. Ook Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, geeft een bijkomende impuls voor het Brusselse jeugdwerk.

Kunst ten voordele van ketten

Het project werd eerder al gesteund door Stichting P&V en het Fonds Dr. Daniël De Coninck.

Ook enkele Brusselse creatievelingen sprongen mee op de kar en maken op eigen initiatief kunstwerken ten voordele van het project. Zo verkocht Kasper Demeulemeester 24 zelfgedrukte “Correspondentie- boekjes” met brieven en foto’s en veilt Frank Van Dessel ambachtelijke Portugese olijfolie.

Growfunding stelt sinds enkele weken haar platform open voor initiatieven die het coronaleed verzachten. In drie weken tijd haalde de organisatie zo al meer dan 100.000 euro op voor diverse solidariteitsacties in heel België.

Schenk een bijdrage en vergroot de kansen van Brusselse jongeren: www.growfunding.be/iedereendigitaal

Meer info?

Tine Marguillier: tine@growfunding.be,  0468 57 09 83