Brusselse gemeenschapscentra worden open ontmoetingsplek voor mensen op de vlucht uit Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben heel wat mensen op de vlucht zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevestigd. Het Brussels onthaalbureau bon organiseert al enkele weken online infosessies om deze mensen wegwijs te maken in Brussel en om antwoorden te bieden op hun meest dringende vragen. Vanaf 9 juni zullen ze elkaar ook fysiek kunnen ontmoeten tijdens infosessies in drie Brusselse Gemeenschapscentra (GC’s).

Laagdrempelige ontmoetingsplek

In samenwerking met bon en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) stellen GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe, GC De Rinck in Anderlecht en GC De Platoo in Koekelberg hun deuren open om mensen op de vlucht uit Oekraïne te verwelkomen en te informeren.

We willen van onze centra open hubs maken waar mensen uit Oekraïne in contact kunnen komen met verschillende Brusselse organisaties uit het werkveld. We willen een laagdrempelige ontmoetingsplek worden, waar mensen antwoorden op hun vragen vinden, maar ook kunnen deelnemen aan tal van gemeenschapsvormende activiteiten”, zegt VGC-collegelid Pascal Smet.

Gratis infosessies in gemeenschapscentra

Bon helpt nieuwkomers om hun weg in België te vinden en biedt een antwoord op de meeste dringende vragen die ze hebben over hun verblijf in Brussel.

Het is belangrijk voor Oekraïense burgers die naar hier zijn gevlucht om elkaar en andere mensen te ontmoeten. In de gemeenschapscentra bieden we Oekraïense ontheemden tegelijkertijd ook een gratis infosessie en een laagdrempelig aanbod gericht op verbinding en participatie. Het minste dat we voor deze mensen kunnen doen is hen goed ontvangen, een dak boven hun hoofd bezorgen en alle kansen geven om te participeren en anderen te ontmoeten. Weten dat deze mensen een warm welkom bieden zal het moraal van hun familieleden aan het front hooghouden”, aldus minister van Samenleven Bart Somers.

Trajectbegeleiding op maat

Het is niet altijd eenvoudig in Brussel zijn weg te vinden doorheen de rechten en plichten die aan het verblijfsstatuut verbonden zijn. Daarom voorziet bon in trajectbegeleiding op maat.

Wij loodsen nieuwkomers naar de gepaste voorzieningen en procedures. We helpen hen onder meer bij inschrijving bij Actiris en bieden ondersteuning bij diplomagelijkschakeling”, aldus Fons Ravijts, verantwoordelijke van bon. De trajectbegeleiders zullen regelmatig aanwezig zijn in de betrokken gemeenschapscentra.

De infosessies zijn gratis en ook Oekraïners die in andere Brusselse gemeenten wonen, zijn welkom om deel te nemen. Op de website www.bon.be/oekraine vind je de data en kan je deelnemers inschrijven.