Brusselse klassen schrijven samen het Bovenste Beste Boek

In Brussel namen 29 klassen van het tweede leerjaar deel aan het project ‘Het Bovenste Beste Boek’. De leerlingen volgden een uitgebreid 5-stappenplan onder begeleiding van illustrator Marjolein Pottie en acteur Bert Vannieuwenhuyse. Ze bedachten, schreven, en illustreerden zelf hun eigen verhaal. Het resultaat is een fraai vormgegeven verhalenbundel, gemaakt door 571 kinderen uit Brussel, en te vinden in de Brusselse Bibliotheken. Een succesrecept voor leesmotivatie, leesplezier en een positieve bibliotheekervaring.

Van het eerste idee tot het boek op de boekenplank

Hoe wordt een boek eigenlijk gemaakt? Het is een vraag die veel mensen fascineert, ook jonge lezers. Wat is een betere manier om het hele maakproces van een boek te ontdekken, dan zelf een boek te schrijven? Dat was het uitgangspunt van het boekentraject ‘Het Bovenste Beste Boek’. 29 klassen uit 29 scholen gingen hier in oktober 2021 mee aan de slag.  Meer dan de helft van de Brusselse gemeenten zijn vertegenwoordigd, waaronder Jette, Laken, Evere, Anderlecht, Sint-Joost en Vorst. Het enthousiasme en de betrokkenheid bij deelnemende klassen was groot. De kinderen bedachten verhaallijnen, werkten personages uit, knutselden kijkdozen, tot al de verhalen de juiste vorm kregen.

“Een mevrouw met een hond stapt op de trein. Ze gaat naar Parijs. Daar is een feestje. Want een oude man is jarig. Hij wordt duizend jaar.” (Het Bovenste Beste Boek, Duizend jaar in Parijs, p.22)

De uitkomst van al deze fijne voorbereidingen is een bundeling van 29 grappige, spitse, verrassende, stoere, ontroerende verhalen en een veelvoud aan kleurrijke tekeningen. Het thema ‘Feest’ is de rode draad doorheen alle verhalen. Het boek werd vormgegeven door Désirée De Winter en zal vanaf 15 maart te ontlenen zijn in alle Brusselse openbare bibliotheken.

 “Enthousiaste kinderen, tevreden leerkrachten, opzet geslaagd.” (Quote Hugo De Vreese, Bibliothecaris Sint-Agatha-Berchem)

Als kers op de taart brachten de kinderen een bezoek aan de bibliotheek om hun eigen boek in ontvangst te nemen. Een plechtige boekvoorstelling mocht niet ontbreken, alsook een diploma voor alle jonge schrijvers.

Het Bovenste Beste Boek is een gemeenschappelijk project van de Brusselse bibliotheken en het Onderwijscentrum Brussel in het kader van ‘Leesrijk Brussel’, een twee jaar durend samenwerkingskader met de steun van Onderwijs Vlaanderen.

“Scholen en bibliotheken in Brussel slaan met het Bovenste Beste Boek de handen in elkaar om van alle ketjes Bovenste Beste Lezers te maken.  Goed lezen lukt niet zonder graag lezen.  Werken aan leesplezier is investeren in betere schoolresultaten maar ook in empathie en een open vizier op de wereld.  Ik feliciteer deze jonge Brusselaars met de prachtige verhalen die ze samen hebben geschreven en nodig iedereen uit om ze te lezen.” – Collegelid Pascal Smet

“Boeken lezen vind ik zelf leuk. En nog leuker vind ik het om zelf boeken te schrijven. Je laat je verbeelding los, bedenkt een verhaal, probeert mooie zinnen te formuleren en let erop geen taalfouten te maken. En als dat allemaal goed lukt, krijg je lezers die wat jij geschreven hebt, geweldig vinden. Daarom vind ik dit een wondermooi initiatief.” – Collegelid Sven Gatz