Campus Comenius in Koekelberg feestelijk geopend

19.02.2019

Op donderdag 27 september opende de gloednieuwe campus Comenius officieel haar deuren. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bouwde deze campus nabij Simonis, om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar Nederlandstalige kinderopvang en onderwijs in Brussel. Comenius is een realisatie van de VGC. Het kostenplaatje van dit ambitieuze project bedraagt 35 miljoen euro.

De realisatie van dit project werd opgenomen in het bestuursakkoord van het College van de VGC: “In die gemeenten waar de druk het grootst is, engageren wij ons in deze legislatuur voor minstens 3.000 nieuwe plaatsen in het basisonderwijs en voor de uitbouw van de volgende campussen secundair onderwijs: één in de subregio Molenbeek-Koekelberg-Jette (vroegere KUB-site), één in de subregio Schaarbeek-Evere-Sint-Joost (Schaarbeek) en de nijverheidstechnische school in Anderlecht…”.

Herwaardering van de voormalige HUB-site

Het bouwproject, aan de Felix Vande Sandestraat in Koekelberg, geeft een nieuw gezicht aan een site met een rijke onderwijsgeschiedenis. In de jaren 70 was het de plaats waar de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (UFSAL), later de Katholieke Universiteit Brussel (KUB), zich vestigden. Later ging de HUB op in de KU Leuven en verhuisde ze haar studenten en lessen naar het centrum. Doordat de lesactiviteiten in Koekelberg stopten, kocht de VGC in 2011 het Trefcentrum, bestaande uit de sporthal met ontmoetingsruimte en leslokalen. Projectontwikkelaar Kairos kocht het hoofdgebouw. De gebouwen uit 1978 en 1981 hebben vandaag plaatsgemaakt voor een infrastructuur op maat van de buurt.

Publiek-private samenwerking

Campus Comenius werd van in het begin ondersteund door de gemeente Koekelberg. De realisatie van de campus verliep via een privaat-publieke constructie. Voor de ontwikkeling van de site sloten de VGC en Kairos NV een samenwerkingsovereenkomst. De VGC staat in voor de invulling van het publieke gedeelte (basis- en secundaire school, kinderdagverblijf, sportzaal, jeugdlokaal, bibliotheek, gemeenschapscentrum, voor ruim 60%). De private actor zorgt voor de invulling van het privaat deel (ruim 40%), dat bestaat uit appartementen. De volledige uitvoering van het bouwproject gebeurt door de private actor.

Comenius versterkt de positieve dynamiek in de buurt

Het resultaat van de samenwerking tussen de VGC en Kairos NV is een state-of-the-art campus waar ontmoeting centraal staat. Bij de volledige oplevering van het project, eind 2019, zal 21.628 m² leer- en recreatieruimte voor een cross-over zorgen tussen school en buurt, studie en vrije tijd.

Amper één jaar en vier maanden na de eerstesteenlegging, konden genodigden en bezoekers kennismaken met de lokalen van de secundaire school, de openbare bibliotheek van de gemeente Koekelberg, het gemeenschapscentrum De Platoo en Chiro Sint-Anneke. Ook de splinternieuwe sportzaal is klaar voor leerlingen, sportclubs en andere gebruikers.

De basisschool en het kinderdagverblijf worden eind 2019 opgeleverd. Tot die tijd nemen de leerlingen van de basisschool hun intrek in het gebouw van de secundaire school, dat ruimte biedt voor 800 leerlingen. Het kinderdagverblijf biedt plaats voor 40 kinderen, in het basisonderwijs kunnen 240 leerlingen terecht, het secundair onderwijs beschikt over 800 plaatsen. Jonge Brusselaars kunnen er van kinderopvang tot secundair op dezelfde campus blijven. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) richt deze “doorgaande lijn” in.

Persbericht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie - Meer info en beeldmateriaal

Pieter Moelans, coördinator Communicatie, Media & ICT
0491 62 42 54, pieter.moelans@vgc.be