Drie Brusselse gemeenten namen deel aan de maand van het Nederlands

24.10.2019

De gemeente Elsene sloot vanavond feestelijk haar Maand van het Nederlands af. Die Maand was een project om personeelsleden te stimuleren Nederlands te leren en te dúrven spreken. De Maand is een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel dat gemeenten, net als andere organisaties, helpt om te werken aan het Nederlands van hun medewerkers. De Maand kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Met meer dan 50 zijn ze, de medewerkers van de gemeente Elsene die vandaag hun Maand van het Nederlands afsluiten. Ze doen dat in de Raadzaal van het gemeentehuis, met een conversatie-speeddate afterwork. Het is eens een andere manier om hun spreekdurf in het Nederlands te verhogen. 

Yoga, Boksen, conversatietafels en infomomenten en deze afterwork: de activiteiten van de Maand van het Nederlands waren divers. Elke deelnemende gemeente kon zelf haar programma samenstellen met het Huis van het Nederlands Brussel. Een programma dat het personeel van de gemeente moest stimuleren om meer Nederlands te (durven) spreken en dat Nederlandstalige medewerkers toonde hoe ze  hun collega’s daarbij kunnen helpen.

De Maand van het Nederlands is een initiatief van het Huis van het Nederlands dat in april een oproep lanceerde bij alle Brusselse gemeenten. Acht gemeenten reageerden snel op de oproep. Voor slechts drie gemeenten was plaats in het project, het werden Stad Brussel, Sint-Agatha-Berchem en Elsene. Stad Brussel werkte al langer samen met het Huis van het Nederlands aan een taalbeleid. Voor Elsene en Sint-Agatha-Berchem is de Maand het startschot van een eerste samenwerking.

Dat de gemeente Elsene deelneemt, is geen toeval:“Binnen de gemeente waren we reeds aan het nadenken over hoe we onze dienstverlening naar de Nederlandstaligen kunnen verbeteren. Via dit pilootproject konden we ons personeel op een laagdrempelige en speelse manier aanmoedigen om Nederlands te spreken. Het mooie aan het project is dat er op een zeer positieve manier werd ingezet op oefenkansen en zelfvertrouwen om de taal te spreken. Deze aanpak heeft zeer goed gewerkt want het initiatief werd zeer enthousiast onthaald door ons personeel. We merken dat de interesse en appreciatie voor het Nederlands is toegenomen. Dit krijgt wat ons betreft zeker een vervolg”, Aldus Els Gossé, schepen van Nederlandstalige aangelegenheden en Bea Diallo, schepen van Personeel in Elsene.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie die het project subsidieert, reageert alvast positief. Elke Van den Brandt, Brussels minister en VGC-Collegevoorzitter: "Brussel is taalkundig sterk aan het veranderen. De taalbarometer toont aan dat Brussel expliciet meertalig is. We moeten complexloos die meertaligheid omarmen. Tegelijk moeten we borg staan voor de wens en de nood van Nederlandstalige Brusselaars om op dienstverlening in eigen taal te kunnen rekenen.

Vanuit de VGC willen we de samenwerking met Nederlandstalige instellingen versterken. De Maand van het Nederlands is een geweldig initiatief om het Nederlands in de spotlight te zetten en meer Brusselaars aan te sporen Nederlands te leren.  Dat Elsene en andere gemeenten aankloppen bij de expertise van het Huis van het Nederlands is een uitstekende zaak.”

Het Huis van het Nederlands Brussel beschouwt de Maand als een succes. “Dat acht gemeenten in april meteen interesse hadden om deel nemen was voor ons al een heel positief signaal”, aldus Iwona Lowicka, adviseur taalbeleid van het Huis van het Nederlands Brussel en verantwoordelijk voor het project. “We hebben de Maand opgezet als een experiment om de gemeenten met een nieuwe aanpak te benaderen. Toch namen meer dan 400 personeelsleden van verschillende gemeenten deel aan activiteiten en waren de reacties positief.”

Of er in 2020 opnieuw een Maand van het Nederlands komt, is nog niet duidelijk: “Sommige gemeenten gaven al aan dat ze na de Maand graag samen met ons willen werken aan een structureel taalbeleid met grotere acties. Dat wordt nu onze eerste focus. Zo kunnen we de Maand meteen omzetten in blijvende veranderingen.”

Contact

Huis van het Nederlands Brussel
Lauriane Van der Eecken
Woordvoerder
Lauriane.vandereecken@huisnederlandsbrussel.be
0496 97 16 49

Vlaamse Gemeenschapscommissie
Pieter Moelans
Deskundige-coördinator Communicatie, Media en ICT
Pieter.moelans@vgc.be
0491 62 42 54

Gemeente Elsene
Rina Nkandu Rabau 
Kabinetschef - Kabinet van Els Gossé, schepen van Nederlandstalige cultuur
nkandurina.rabau@ixelles.brussels
0499 12 39 53