Gatz organiseert infobeurs voor iedereen die overweegt leerkracht te worden

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) organiseert op 26 januari een infobeurs voor potentiële leerkrachten. Met de infobeurs wil minister Gatz iedereen die op dit moment aan de slag is in de privé-sector of bij de overheid, maar een stap naar het onderwijs overweegt (zogenaamde zij-instromers), gerichter informeren. Aan deze infobeurs verlenen ook de lerarenopleidingen, de VDAB en de Vlaamse Gemeenschap hun medewerking. Je kan er terecht voor informatie over o.a. verloning, vereiste diploma’s en mogelijke (flexibele) opleidingstrajecten binnen het Brussels onderwijs.

Deze infobeurs is noodzakelijk om iedereen die een stap naar het onderwijs overweegt, beter en gerichter informatie te kunnen bezorgen. Het is één van de acties die we ondernemen om het lerarentekort dat zich vandaag stevig laat voelen in de Brusselse scholen aan te pakken”, zegt Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. “Het aantrekken van mensen uit de privé-sector of de overheid is daarom, naast andere maatregelen, een belangrijke prioriteit. Ook ex-leerkrachten die met pensioen zijn, maar graag terug een handje helpen in de Brusselse scholen kunnen op de beurs terecht voor informatie. We willen ook beroep doen op hun ervaring.”

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel groeide de jongste jaren sterk aan. Hiervoor zijn veel leerkrachten nodig. Er is ook een algemeen lerarentekort in Vlaanderen, en dat laat zich vandaag, meer dan ooit, stevig voelen in de klassen in Brussel.

Naast de acties die de Vlaamse Gemeenschap onderneemt, ziet de VGC het aantrekken en behouden van goede en gemotiveerde leerkrachten ook voor de Brusselse Nederlandstalige scholen als een belangrijke opdracht. Daarvoor heeft de VGC een realistisch en haalbaar plan van aanpak ontwikkeld, met acties op korte en middellange termijn. Dit plan kwam tot stand in overleg met de Vlaamse Gemeenschap, de onderwijskoepels en de hogeronderwijsinstellingen. De VGC zal lopende projecten versterken en de opstart van nieuwe acties onderzoeken, gericht op zij-instromers voor het basis- en secundair onderwijs, startende en ervaren leerkrachten, studenten in de lerarenopleidingen en scholieren uit het secundair onderwijs.

Praktisch

Wanneer? 26/01/2022 van 14 tot 19 uur
Waar? VGC, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
Schrijf snel in via dit formulierDuid je voorkeursmoment aan, zodat we het event veilig kunnen laten verlopen.
Een Covid Safe Ticket en mondmasker zijn verplicht voor dit event. Vergeet dus niet je ticket, identiteitskaart en mondmasker mee te nemen.

Nog vragen? Neem contact met ons op via T 02 563 04 50 of onderwijs.vorming@vgc.be
#LeerkrachtBXL

Informatie voor de journalist

  • Bij de voorbereiding van de infobeurs van 26 januari gaat de VGC ook op zoek naar zij-instromers die bereid zijn om te getuigen over hun ervaring als leerkracht. Die getuigenissen zullen via een filmpje beschikbaar worden gesteld en gebruikt worden in een generieke communicatiecampagne.