Gratis atelierruimte voor kunstenaars in de Brusselse gemeenschapscentra tijdens de zomer

Plan Atelier: Gemeenschapscentra zetten deze zomer de deuren open voor Brusselse kunstenaars

Ben je een professionele kunstenaar of heb je plannen in die richting? Heb je een duidelijke link met Brussel en ben je op zoek naar een ruimte voor je project?  Deze zomer stellen de Brusselse gemeenschapscentra opnieuw hun ruimte gratis ter beschikking voor kunstenaars. Alle disciplines zijn welkom. Artiesten krijgen een werkruimte in een van de gemeenschapscentra ter beschikking waar ze hun artistieke project of onderzoek kunnen ontwikkelen. De VGC helpt om de meest geschikte plek te vinden.

Brussel is één van de creatieve hotspots van de wereld. Om dat te blijven en te versterken moeten we ook letterlijk ruimte geven aan onze artiesten. Binnen ons "Plan Atelier" stellen we ​ onder andere onze eigen ruimtes van de VGC zoveel mogelijk ter beschikking van kunstenaars.” ​ verklaart Pascal Smet, VGC-collegelid Cultuur.

Vorig jaar gaven we 63 artiesten/collectieven ruimte in onze GC’s. De zomer is voor de gemeenschapscentra een periode waarin ze anders werken. Reguliere activiteiten zoals wekelijkse cursussen, activiteiten voor scholen, taallessen Nederlands, verschillende activiteiten van verenigingen gaan tijdens de zomermaanden niet door of op een ander ritme. Er worden wel speelweken georganiseerd en een zomers aanbod waar de focus vaker op de buitenruimte ligt. Daarom worden verschillende lokalen minder gebruikt tijdens de zomer en zijn ze net beschikbaar voor de kunstenaars.

Kunstenaars kunnen zich aanmelden via het inschrijvingsformulier (NL, FR of ENG) tot en met zondag 14 mei 2023. Na 14 mei bekijken Kunstenwerkplaats, de VGC en de gemeenschapscentra alle inzendingen. Ze maken een selectie en ze wijzen ten laatste op 9 juni 2023 de meest geschikte en beschikbare ruimte toe. Net als de voorbije jaren krijgen in eerste instantie gestarte artiesten met een duidelijke link met Brussel een kans. Op het einde van de zomer neemt  de organisatie Kunstenwerkplaats enkele residenten mee in een opvolgtraject.