Leerlingen Sint-Pieterscollege Jette lanceren raket de ruimte in

De leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Jette nemen dit voorjaar met hun eigen experiment deel aan de lanceercampagne van een raket. Een stralingsexperiment, door de leerlingen bedacht en uitgewerkt, wordt binnen het Europese Texus-programma met een raket tot 250 km hoogte in de atmosfeer gebracht. Dit project kwam tot stand dankzij een subsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het Sint-Pieterscollege zet al tien jaar lang in op STEM-projecten.

Negen leerlingen van de derde graad van het Sint-Pieterscollege krijgen de unieke kans om vanaf het ESRANGE space center in Kiruna, gelegen in het noorden van Zweden en 145 km boven de poolcirkel, een sondeerraket de ruimte in te lanceren. Dit ruimtecentrum wordt gebruikt door de internationale wetenschappelijke gemeenschap voor toonaangevend onderzoek in astronomie, atmosfeerwetenschappen en klimaatstudies.

De leerlingen voeren er deze week in het kader van hun Aegis-project experimenten uit om de stralingsintensiteit te meten. Ze hoe de aardse atmosfeer ons beschermt tegen schadelijke straling uit de kosmos. Zo meten de leerlingen onder andere hoe de intensiteit van gevaarlijke X- en gammastraling verandert met de hoogte. 

De deelname van de leerlingen uit het Sint-Pieters-college van Jette aan Texus is een Europese primeur”,

aldus Brussels minister Sven Gatz, die bevoegd is voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Gatz maakte met een VGC-subsidie van 1.600 euro de reis naar ESRANGE in het Zweedse Kiruna mogelijk. “We vonden het een goed idee om ook scholieren uit het secundair onderwijs zin te doen krijgen in ruimtevaartwetenschappen”, legt minister Gatz uit. “De leerlingen van het Sint-Pieterscollege zijn de eerste en ook de enige scholieren uit het secundair onderwijs die de kans krijgen om aan zo’n avontuur te mogen meewerken. Daarmee zetten we ons secundair onderwijs in Brussel op de kaart als een plek waar dromen realiteit kunnen worden.” Dergelijke projecten staan meestal enkel open voor studenten hoger onderwijs.

Ook Xavier Lefebvre, de directeur van het Sint-Pieters-college, is opgetogen: “We zijn als school trots op dit project en onze leerlingen. Ze krijgen op deze manier de kans om de theorie om te zetten in de praktijk."
© Eva Vanhengel