Leersteuncentrum Kasterlinden ondersteunt meer dan duizend leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs

Leersteuncentrum Kasterlinden ondersteunt meer dan duizend leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs. Het Leersteuncentrum is klaar voor het decreet Leersteun, de opvolger van het M-decreet, dat in september van start gaat. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) kocht een gebouw in de Technologiestraat in Sint-Agatha-Berchem aan voor 3,8 miljoen euro en investeerde ongeveer 1,2 miljoen euro voor de inrichting van de twee verdiepingen van het Leersteuncentrum Kasterlinden.

De Vlaamse regering vervangt het M-decreet voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften op 1 september 2023 door het decreet Leersteun. Het Leersteuncentrum Kasterlinden wordt vanaf dan autonoom erkend met een apart instellingsnummer en zal dan ook een volledig autonoom personeelsbeleid kunnen voeren.

Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor Onderwijs: “Kasterlinden is met haar scholen en internaat sinds meer dan een eeuw een referentie in Brussel en omgeving voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Al tientallen jaren zorgt Kasterlinden ook voor inclusief onderwijs door leerlingen, leerkrachten en schoolteams van het gewoon onderwijs te ondersteunen in hun eigen schoolpraktijk. Zo kunnen leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte les blijven volgen in het gewoon onderwijs.”

Momenteel worden 1.265 leerlingen en hun leerkrachten begeleid door 162 ondersteuners in 392 scholen in Brussel en de Rand. Ongeveer 60 procent van deze scholen ligt in Brussel.

Tijdens de paasvakantie installeert het Leersteuncentrum Kasterlinden zich in de Technologiestraat 1 in Sint-Agatha-Berchem, een gebouw van de VGC, waar ook al twee Brusselse CLB’s actief zijn met wie de ondersteuners intens samenwerken. In de nieuwe werkplek, goed voor 1.275 vierkante meter, zijn onder andere flexibel inrichtbare overlegruimtes, een mediatheek en een hulpmiddelcentrum voorzien. Er is ook ruimte om opleidingen te organiseren voor ouders of personeelsleden uit scholen.