Nieuw studentenrestaurant Odisee wil spiegel zijn van hyperdivers Brussel

Hogeschool Odisee opende op woensdag 15 februari zijn vernieuwd studentenrestaurant Belcampus. Niet alleen de naam is nieuw, vooral het aanbod is anders dan vroeger: duurzaam, biologisch en intercultureel. Daarmee wil Odisee de Brusselse hyperdiverse realiteit weerspiegelen. Tegelijk geeft het restaurant kansen aan mensen die moeilijker een job vinden.

Voor corona had hogeschool Odisee ook al een studentenrestaurant - zij het een vrij traditioneel. Vandaag komt daar verandering in. Samen met onderwijspartner KU Leuven kiest Odisee met cateraar en sociale onderneming Groot Eiland resoluut voor duurzame, diverse en lokaal verankerde catering - die meteen ook een sociale meerwaarde biedt.

Het zijn immers Brusselaars die moeilijk een job vinden die achter de kookpotten staan in het nieuwe studentenrestaurant. Groot Eiland wil armoede bestrijden in Brussel door mensen die moeilijk aan een job geraken te begeleiden en op te leiden. Tom Dedeurwaerder, directeur van Groot Eiland: "Belcampus is voor Groot Eiland dan ook een plek waar mensen kunnen bijleren. In de keuken spijkeren ze niet alleen hun kookvaardigheden bij maar ook hun sociale vaardigheden en de taal, het Nederlands."

Harry Parys, directeur Student en Talent bij Odisee: "We willen niet alleen gezonde voeding van lokale producenten aanbieden, we willen als hogeschool ook onze rol spelen als motor voor sociale promotie en mede-vormgever van de samenleving van morgen. We zijn dan ook trots dat we met zo'n mooie speler als Groot Eiland in zee kunnen gaan."

Lokaal én intercultureel

Voor de studenten zelf wordt Belcampus verder niet alleen plek waar ze een goedkope, lekkere en duurzame maaltijd krijgen, het wordt ook een manier nog dichter te bij de Brusselse hyperdiverse realiteit te staan. Het Brussels Gewest telt immers 75% inwoners met migratieachtergrond, iets wat zich weerspiegelt in het keukenpersoneel en de studentenpopulatie. En nu dus ook in het bord, waar bijvoorbeeld vegetarische maaltijden en halal vlees dagelijks op het menu staan.

Tom Dedeurwaerder, directeur van Groot Eiland:  “De producten die we aanbieden zijn voornamelijk vers uit eigen teelt, uit stadslandbouw of van lokale producenten. Geen kant-en-klare maaltijden dus, dat is een must. En daarnaast wordt de keuken resoluut intercultureel: ze moet een afspiegeling zijn van zowel het keukenpersoneel als de gevarieerde studentenpopulatie op de campus van Odisee."

Meer kansen voor medewerkers

Ook de Brusselse minister voor Nederlandstalig onderwijs Sven Gatz was tot slot aanwezig op de opening van Belcampus - en hij zag dat het goed was: "Odisee, KU Leuven en Groot Eiland zorgen met dit project voor opleiding en werk voor de medewerkers die actief zijn in Belcampus. Ze kunnen sociale vaardigheden in de praktijk brengen en oefenen meteen ook onze taal, het Nederlands. Initiatieven als deze zorgen ervoor dat sociale economie en reguliere economie hand in hand kunnen gaan. Op die manier maken studenten ook kennis met projecten in de sociale economie. Al die dingen samen kunnen hen alleen maar meer kansen bieden op de reguliere arbeidsmarkt."