Officiële inhuldiging nieuwbouw GO! Basisschool Eugeen Laermans op EKLA site in Molenbeek

Brussel, 17 november 2021 – De nieuwe school biedt plaats aan ongeveer 220 leerlingen. De nieuwbouw is het resultaat van een co-financiering van het Departement Onderwijs, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en het GO! voor een totaal bedrag van ongeveer 7,2 miljoen euro. De school bevindt zich nabij het Weststation op de voormalige industriële site waar de prestigieuze EKLA woontoren gevestigd is. Naast de school is ook de bouw van een nieuw kinderdagverblijf gepland. Hiermee bouwt GO! Scholengroep Brussel verder aan de opwaardering van de op één na armste wijk van België en versterkt ze de sociale cohesie in de omgeving.

De nieuwe school werd ingehuldigd in aanwezigheid van Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw in het VGC-college : “De naam van de school is een eerbetoon aan de kunstenaar die de levensomstandigheden van boeren en fabrieksarbeiders in het toenmalige Molenbeek via zijn werk aanklaagde. De sociale bewogenheid van de schilder sluit aan bij het pedagogisch project van het GO! waarin gelijke kansen centraal staan.”, aldus Veerle Declercq, directeur van GO! Basisschool Eugeen Laermans.

De nieuwe school telt drie verdiepingen met op het gelijkvloers vier kleuterklassen, een administratieve ruimte en een overdekte speelplaats met fietsenbergplaats. Op de eerste verdieping bevindt zich een refter en een polyvalente (turn)zaal met kleedruimtes en douches. Deze laatste zal ook openstaan voor buitenschoolse activiteiten. De 2de en 3de verdieping tellen 11  klas- en zorglokalen.  Het gebouw wordt bekroond met een unieke dakspeelplaats met een mooi zicht op het Atomium en Brussel.  

Vorig schooljaar startte GO! Basisschool Eugeen Laermans met een onthaal-1ste kleuterklas en een 1ste leerjaar. Dit jaar breidde de school uit met een graadklas voor kleuters en een 2de leerjaar, om de volgende jaren verder te evolueren naar een volwaardige basisschool. In afwachting van de nieuwbouw zijn de leerlingen van GO! Freinet Basisschool De Klimpaal tot 2022 te gast op de 2de verdieping van het nieuwe schoolgebouw.

Kunstzinnige kleurenpalet

Als ode aan de Molenbeekse schilder maakte het architectenbureau Licence to Build bewuste kleurenkeuzes. De gevelbekleding met motief in keramische tegels keert terug over de hele EKLA-site om ze een uniforme identiteit te geven. Het schoolgebouw onderscheidt zich met toetsen in sprankelend oranje. Ook in het gebouw kreeg elke verdieping en functie hun eigen kleur: zonnig geel voor de kleuters, frisgroen voor de lagere school en rustgevend blauw voor alle zorgfuncties.

Kinderen maken kunstwerk

Speciaal voor de opening van de nieuwe school, maakten de kinderen van de kleuterklas en het 1ste leerjaar een optimistische versie van het werk ‘De voddenrapers’ van Eugeen Laermans, waarin de visie tot uiting komt. Kinderen met hedendaagse vaardigheden die als sterke actieve burgers positief naar de toekomst kijken.  

Het kunstwerk zal een speciale plaats krijgen in de school en werd vandaag ondertekend door de aanwezige prominenten.

Als school met de naam van een kunstenaar nemen we de creatieve kwast van Eugeen zeker mee in onze prioriteiten en willen we aandacht besteden aan het verruimen van de cultuurcompetenties en aan het ontwikkelen van creatieve vaardigheden. Dat kan binnen de leerlijn ‘muzische vorming’ waarin kinderen zich creatief leren uitdrukken via beeld, muziek, dans en woord. Als brede school breiden we onze expertise hierrond uit door samen te werken met de RHok academie beeldende en audiovisuele kunsten Etterbeek” en de Muziekacademie Anderlecht van ons deeltijds kunstonderwijs.”, vertelt Veerle Declercq.
Brussels minister Sven Gatz is evenzeer enthousiast over de nieuwe school: “We leveren met de nieuwe GO! Basisschool Eugeen Laermans een nieuw architectonisch visitekaartje af in Molenbeek. Met de VGC blijven we tegemoetkomen aan de grote vraag naar bijkomende plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs, dat bekendstaat voor zijn goede infrastructuur en onderwijskwaliteit.”

Contacteer voor meer informatie

Karin Struys

Communicatieverantwoordelijke

E-mail: karin.struys@sgrbrussel.be

GSM +32(0)488 08 37 79

Over GO! Scholengroep Brussel

Scholengroep Brussel van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft een marktaandeel van bijna 30% van het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vandaag telt de scholengroep 92 instellingen op 84 locaties waar zo’n 4.000 collega’s elke dag klaar staan om meer dan 27.000 kinderen, leerlingen en cursisten te begeleiden in hun ontwikkeling en persoonlijke groei. Scholengroep Brussel bestaat uit 31 kinderdagverblijven, 39 basisscholen, 17 secundaire scholen, 5 internaten, 1 school voor buitengewoon onderwijs, 5 academies van het Deeltijds Kunstonderwijs, 1 Centrum Volwassenenonderwijs, 1 CLB en 1 centrale keuken, Agape, die maaltijden levert aan scholen en kinderdagverblijven over heel Vlaanderen. Meer info: www.scholengroepbrussel.be

Over Eugeen Laermans

Eugène Jules Joseph Laermans (ook wel Eugeen), geboren op 22 oktober 1864 in Sint-Jans-Molenbeek was een Belgisch kunstschilder. Hij schilderde vanuit een sociale bewogenheid en in een expressionistische stijl. Tot hij in 1924 moest stoppen door een verslechterend gezicht. Laermans was in zijn tijd een van de meest vooraanstaande figuren uit de Belgische kunst.Inhoudelijk kan men zijn werk zien als een aanklacht tegen de levensomstandigheden van de lagere klassen: boeren, fabrieksarbeiders, zwervers... Vaak zijn het figuren die gebogen lopen en op de rug worden gezien. Het schilderij De voddenrapers toont een scène in Sint-Jans-Molenbeek.