Ook in coronatijden 250 plekken in de Study Spaces, verspreid over Brussel

Uit de recente studentenbevraging van Brik bleek dat de nood aan voldoende studeerplekken ook in deze periode zeer groot was. Verschillende studenten gaven aan dat ze thuis niet de geschikte omstandigheden hebben om zich in alle rust voor te kunnen bereiden. 

Enkele reacties uit de studentenbevraging:

'Ik woon in een klein appartement met mijn moeder, 2 zussen en 1 baby. Mijn buur is een dj en draait vaak luide muziek, wat het onmogelijk voor mij maakt om te studeren.'
'Situatie thuis is ondraaglijk.'
'Kan niet studeren doordat ik mijn kamer deel met mijn andere zussen, we zijn met 3. Mijn kleine broer gaat niet naar school, dus wordt extra moeilijk om me te concentreren.'
'Ik kan me onmogelijk concentreren in een luidruchtige plek. Ik heb namelijk broertjes die ook niet naar school moeten. Door de coronacrisis blijft iedereen ook thuis. Dit maakt het ook moeilijk, want iedereen verveelt zich waardoor de tv altijd aan is. Ik ben ook sinds begin maart thuis en ga zelden naar buiten en ben een beetje depressief geworden en heb geen motivatie meer om te studeren of naar buiten te gaan.'

Dankzij de samenwerking tussen Brik en de VGC was er reeds een solide basisaanbod, met Study Spaces in verschillende gemeenschapscentra, Muntpunt, het OCB en op het hoofdkantoor van de VGC aan de Emile Jacqmainlaan.

Sven Gatz, collegelid bevoegd voor studentenzaken: “Sinds enkele jaren kennen ruimten waar studenten samen kunnen studeren veel succes. Hoewel de coronamaatregelen minder studenten toelaten in een beschikbare studeerplek dan vroeger, zijn we er dankzij een goede samenwerking in Brussel toch in geslaagd 250 plekken ter beschikking te stellen voor studenten die thuis niet in goede omstandigheden kunnen blokken en ook voor kotstudenten die liever in groep studeren.”

Er zijn immers ook enkele nieuwe Brusselse locaties die plots vrije ruimtes hebben omdat hun dagelijkse activiteiten niet kunnen doorgaan. Het Hotel de la Poste in Tour & Taxis is doorgaans volgeboekt door evenementen, maar biedt nu 70 studenten een rustige plek in een schitterende zaal. Bel Mundo, het restaurant van Atelier Groot Eiland aan het kanaal in Molenbeek, opent de deuren voor 40 studenten zolang de horeca gesloten moet blijven.

Studenten die thuis niet de geschikte omstandigheden hebben om zich in alle rust voor te bereiden op hun examens, krijgen voorrang. Maar ook voor studenten die zich alleen op kot niet genoeg kunnen concentreren, voorziet Brik een plaatsje. Alle geïnteresseerden kunnen zich registreren op de website van Brik: brik.be/studyspaces.

Ruime openingsuren blijven belangrijk voor studenten, zeker ’s avonds. Daarom kan er in de Study Space in JC Aximax elke weekdag van 9 uur tot 22 uur gestudeerd worden. De Study Space in Tour & Taxis is daarenboven ook op zaterdag en zondag geopend.

Ook voor het afleggen van mondelinge en schriftelijke examens is er een originele oplossing. Sinds maart hebben verschillende internationale studenten hun studentenkamer verlaten omdat ze werden teruggeroepen naar hun land. Deze lege studentenkamers in het Van Orley International Student House, in het centrum van Brussel, stelt Brik nu open voor studenten die hun examens via computer moeten afleggen. Elke kamer is voorzien van een bureau en een degelijke internetverbinding om ervoor te zorgen dat studenten zo optimaal mogelijk kunnen presteren.

Contactinfo:

Woordvoerder minister Sven Gatz
Eva Vanhengel - evanhengel@gov.brussels - 0476 51 21 07

Projectmedewerker Study Spaces
Marieke Naessens - marieke@brik.be - 02 211 05 40