Opnieuw onvergetelijk zomeraanbod voor en door Brusselaars

Dinsdag 30 maart 2021 — Ook dit jaar zal de zomervakantie voor veel Brusselaars een andere invulling krijgen door de aanhoudende gezondheidscrisis en de coronamaatregelen. Na het overweldigende succes tijdens de zomer van 2020 lanceren de Vlaamse Gemeenschapscommissie en het Brussels Gewest opnieuw een oproep aan Brusselaars om zelf zomeractiviteiten te organiseren in de buurt. Brusselaars met straffe ideeën om de publieke ruimte om te toveren in een fijne verblijfplek, of om een aangepast vrijetijdsaanbod uit te werken, kunnen intekenen op één van beide projectoproepen.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie vraagt aan organisaties en de Brusselse bewoners om een aangepast en uitgebreid vrijetijdsaanbod uit te werken voor Brusselaars die een staycation houden. Iedereen met een idee om er een onvergetelijke zomer van te maken, kan tot 5.000 euro steun krijgen voor het organiseren van jeugd-, cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Deze oproep schenkt extra aandacht aan (projecten die zich richten op) kinderen, jongeren, senioren en Brusselaars in een kwetsbare situatie en wil onze vele kunstenaars opnieuw aan de slag helpen en het culturele leven opnieuw laten floreren.

In totaal maakt het VGC-college 280.000 euro vrij om deze initiatieven te ondersteunen. Alle Brusselaars, organisaties, verenigingen en burgerinitiatieven krijgen de kans om met hun ideeën een voorstel in te dienen voor 5 mei 2021. De activiteiten moeten plaatsvinden tussen 1 juli en 31 augustus 2021 en dat in de wijken verspreid over het hele Brussels Gewest. Alle activiteiten moeten toegankelijk zijn voor publiek en moeten logischerwijs beantwoorden aan de veiligheidsmaatregelen.

Het ligt in onze aard om plannen te maken, maar het ligt helaas in de aard van het virus om die te dwarsbomen. Met Staycation willen we Brusselaars vandaag een perspectief bieden zodat ze kunnen dromen van een zomer met minder zorgen, zegt VGC-collegelid voor cultuur, jeugd en sport Pascal Smet. “Laten we deze zomer met z’n allen op zoek gaan naar creatieve manieren om elkaar te ontmoeten en onze eigen omgeving te herontdekken. Brusselaars weten het beste wat nodig is in hun eigen wijk, we kijken dan ook uit naar jullie talloze activiteiten voor een prachtige zomer in eigen stad!

Het Brussels Gewest werkt opnieuw met de projectoproep ‘Vakantie in Brussel/Bruxelles en vacances’, die focust op een andere invulling van de publieke ruimte. Die andere invulling moet voldoen aan de prioriteiten van het Gewest op vlak van mobiliteit en openbare ruimte. De nadruk ligt op meer participatie, meer ontmoetingsruimte, het vergroenen van straten of pleinen, veilige speelruimte voor kinderen, en aandacht voor actieve verplaatsingsmiddelen. Het Gewest voorziet een totaal van 400.000 euro om dergelijke projecten te ondersteunen. Elk project kan tot 15.000 euro steun krijgen.

We willen de openbare ruimte teruggeven aan de Brusselaars. Veel Brusselaars zullen opnieuw hun zomervakantie in eigen stad doorbrengen en massa-evenementen zoals Brussel-Bad zullen waarschijnlijk niet plaatsvinden. Daarom gaan we voor kleinschalige projecten, met laagdrempelige activiteiten waarbij ontmoeting en ontspanning centraal staan. Vorig jaar zagen we het effect al van dit soort projecten: ze geven een voorsmaakje van een leefbare, veerkrachtige en aantrekkelijke stad voor jong en oud”, aldus minister van mobiliteit en openbare ruimte Elke Van den Brandt.

De geselecteerde projecten zullen worden gebundeld op de website van visit.brussels, zodat de Brusselaar een overzicht heeft van wat er waar en wanneer te beleven valt. Perspective.brussels zal een reeks locaties voorzien waar de verschillende activiteiten door kunnen gaan, voor organisaties die daar nood aan hebben.

De zomer nadert met rasse schreden, maar het is nog niet zeker of recreatieve of culturele evenementen in de hoofdstad zullen plaatsvinden. Het is vandaag meer dan ooit belangrijk om onze burgers perspectief te kunnen bieden. De openbare ruimten in Brussel bieden tal van mogelijkheden en plekjes die we door de situatie waarin we vandaag zitten, meer dan ooit moeten benutten. Deze projectoproep moet het mogelijk maken om op kwaliteitsvolle locaties in alle wijken cultuur-, sport- en ontspanningsactiviteiten te organiseren, waaraan iedereen in alle veiligheid en met de nodige fysieke afstand kan deelnemen. Zowel de inwoners als de bezoekers van Brussel zullen tijdens de zomer volop kunnen genieten van een open, dynamische en gastvrije stad,” aldus minister-president Rudi Vervoort.

Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet

Meer info

staycation.brussels