Sportswitch, een Brusselse tweedehands- en weggeefwinkel opent binnenkort

Een gebrek aan sportkledij is voor mensen in een kwetsbare situatie één van de voornaamste drempels om te starten met sporten. Daarom lanceert de Vlaamse Gemeenschapscommissie samen met loopclub Les Gazelles de Bruxelles ‘Sportswitch’, een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij.

“Sporten is niet enkel goed voor onze gezondheid, het brengt ook mensen samen. We willen er dus alles aan doen om de drempel om te sporten zo laag mogelijk te maken. De nieuwe tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij maakt sport toegankelijker voor veel mensen, zorgt voor tewerkstelling én wordt een ontmoetingsplek voor elke sportfanaat,” zegt VGC-Collegelid voor Sport, Jeugd en Cultuur Pascal Smet.

De laatste jaren namen zowel de sportsector als de VGC reeds verschillende initiatieven om tegemoet te komen bij inschrijvingsgelden van sportactiviteiten voor mensen met een beperkt inkomen. De financiële drempel om in te schrijven werd dus verlaagd. Maar mensen in armoede gaven aan dat iedere kost die er naast het inschrijvingsgeld bijkomt, een probleem vormt. Op 29 januari openen Les Gazelles de Bruxelles daarom ‘Sportswitch', een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij.

De winkel

Sportswitch is een online webwinkel én een fysieke winkel waar iedere Brusselaar terecht kan voor sportkleding. Betalen gebeurt met een stempelkaart. Brusselaars met het statuut van verhoogde tegemoetkoming ontvangen elk jaar 1 gratis stempelkaart. Andere Brusselaars betalen 15€ voor diezelfde stempelkaart. Daarnaast wordt ook de link met Paspartoe gemaakt. Er worden Paspartoe-kaarten aangemaakt en kunnen er  Paspartoe-punten gespaard en omgeruild worden.

De winkel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de VGC en Les Gazelles de Bruxelles. De vrijwilligerswerking van Les Gazelles de Bruxelles voorziet de uitbating van de winkel en ontvangt alle bezoekers graag met een gratis warm kopje thee of koffie.

De winkel opent op zaterdag 29 januari. Alle praktische informatie om je nieuwe sportoutfit te kunnen samenstellen of om je oude sportkleding te doneren vind je hier terug.

Een circulaire hub

Door een tweede leven te geven aan sportkledij werken de VGC en Les Gazelles samen om zoveel mogelijk Brusselaars aan te zetten tot levenslang bewegen en sporten. Kledingstukken worden bij aanvang ingezameld via inzamelboxen op meerdere Brusselse (sportieve) locaties. De fysieke winkel bevindt zich op de site van GC Nekkersdal waar reeds gelijkaardige initiatieven te vinden zijn zoals de Fietsbieb en de Babytheek.

Les Gazelles De Bruxelles

Als looporganisatie met een focus op kansengroepen, voelen Les Gazelles de Bruxelles in de praktijk hoe hard de nood naar sportkledij leeft. Ook in hun samenwerkingen met andere partners kwam deze nood vaak naar boven. Ze bouwden zelf reeds een beperkt aanbod uit om eigen sporters te bedienen van schoenen en loopkleding. Als club zetten ze in samenwerking met de VGC-sportdienst de stap naar een groter aanbod, voor een groter publiek.

"Les Gazelles is er niet enkel om sport te stimuleren; we tonen aan nieuwkomers ook Brussel stad, en hebben zo een ingang om jongeren bewust te maken van lokale gewoontes, en ze een thuis te laten vinden in elkaar. Om dat te kunnen realiseren, moeten natuurlijk eerst de basisbehoeften gedekt zijn," aldus Nejib Murad, teamcoach bij Les Gazelles.

Om zo veel mogelijk Brusselaars kansen te bieden, heeft Les Gazelles De Bruxelles veel cruciale partnerschappen die ze adequaat kunnen inzetten.  De schaal, meerwaarde en ambitie van de algehele werking van de club leidde ertoe dat de VGC hun structurele middelen verdubbelt vanaf 2022.

Meer info vind je op www.sportswitch.be