Tweede Brusselse Dag van de Meertaligheid zet meertalig onderwijs centraal

Zaterdag vond in het Brussels parlement de tweede Dag van de Meertaligheid plaats. Onder het motto Let’s BeTalky Again, was het centrale gespreksthema van deze editie meertaligheid in het onderwijs.

De Brusselse Dag van de Meertaligheid is een jaarlijks weerkerend evenement om de meertaligheid van Brussel in de kijker te zetten. De initiatiefnemer is Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor de Promotie van Meertaligheid. In 2019 legde Sven Gatz zijn oriëntatienota voor aan het Brussels Parlement. Vorig jaar werd een Raad voor Meertaligheid samengesteld onder het voorzitterschap van Philippe Van Parijs.

Brussel telt inwoners van meer dan 180 nationaliteiten en er worden meer dan 100 talen gesproken. Brussel is dus de meertalige stad bij uitstek en die meertaligheid neemt nog toe. Uit de 4e taalbarometer van BRIO (VUB) blijkt bovendien dat 90% van de Brusselaars voorstander is van meertalig onderwijs in Brussel.

Om meer met meertalig onderwijs aan de slag te kunnen gaan, lanceerden minister Gatz en de Brusselse Raad voor Meertaligheid de tweetalige brochure "Meer taal in het onderwijs in Brussel" - "Grandir en multilingue à Bruxelles, à l'école et en dehors". Leerkrachten die al aan de slag willen gaan met de taaldiversiteit in hun klas vinden er tips and tricks in. De brochure geeft allerlei nuttige informatie en een overzicht van methodologieën en projecten m.b.t. meertaligheid in een onderwijscontext. Van deze brochure zullen 4.000 exemplaren verdeeld worden over alle Franstalige en Nederlandstalige lagere en middelbare scholen in Brussel. Deze roadmap naar meer meertaligheid in het Brussels onderwijs is een primeur.

Tijdens een workshop wisselden academici, leerkrachten en deskundigen uit d Raad , zoals Philippe Van Parijs en Nadia Fadil van gedachten over de rol van thuistalen in het onderwijs. Tijdens een debat met Sven Gatz, Philippe Close, de burgemeester van de Stad Brussel, en Caroline Pauwels, rector van de VUB, over de uitdagingen voor het meertalig onderwijs in Brussel, zei minister Gatz:

“We moeten meer werk maken van uitwisselings- en taalbadprogramma’s om zowel leerkrachten als leerlingen meer talenkennis bij te brengen. We moeten ook nieuwe instrumenten creëren om het leren van talen te bevorderen en ook durven nadenken over een nieuw meertalig onderwijsnetwerk in Brussel, bijvoorbeeld in het kader van een nieuwe staatshervorming.”

Ook Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel, is enthousiast:  

"In Brussel sturen vandaag steeds meer ouders hun kinderen naar Nederlandstalige scholen en immersiescholen.  Het is interessant te zien dat zoveel ouders willen dat hun kinderen Nederlands leren. Om aan deze vraag te voldoen, richten we in de stad Brussel nog meer Nederlandstalige basisscholen op ons grondgebied op. Ons doel is bruggen te bouwen door talen te leren", voegt hij toe.

Caroline Pauwels, rector van de VUB , voerde een pleidooi voor meer aandacht voor meertaligheid in het onderwijs:

"Als rector van de Vrije Universiteit Brussel pleit ik voor meertaligheid. Hoe meer talen je beheerst, hoe meer werelden voor je opengaan. Meertaligheid staat overigens helemaal niet haaks op het goed beheersen van je eerste taal. Alles staat of valt met goed talenonderwijs. Daarom pleit ik voor meertalig onderwijs. In Brussel. Maar eigenlijk overal."

Ook aan de Brusselse leerlingen werd gedacht. Voor hen werd de BeTalky Slam Contest gelanceerd.  Brusselse ketjes tussen 10 jaar en 18 jaar die creatief zijn met talen wordt gevraagd een meertalig slamgedicht te schrijven over Brussel. De opdracht is eenvoudig: beschrijf in 10 regels en in verschillende talen hoe mooi Brussel is! De winnaar wordt volgend jaar op Wereldpoëziedag (21 maart) bekendgemaakt.

Verder kregen 10 OKAN en DASPA jongeren (minderjarige nieuwkomers) die een vooropleiding sociale tolk volgden bij Vluchtelingwerk Vlaanderen, symbolisch een certificaat overhandigd. Ook buiten de muren van het Brussels Parlement werden er enkele activiteiten georganiseerd.   Voor de allerkleinsten werd een taalballenbad aan Muntpunt geplaatst en werden er taalspelletjes voorzien.  Het Huis van het Nederlands Brussel organiseerde een patati apéro en De Foyer hield een reflectie over het thema "taal als cultureel erfgoed".

De tweede Brusselse Dag van de Meertaligheid kon ook via livestream gevolgd worden.