VGC geeft 607 Brusselse sociaal-culturele verenigingen zichtbaarheid op nieuwe website

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) lanceert, op initiatief van Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid voor Cultuur, Jeugd en Sport Ans Persoons, de nieuwe website sociaalcultureelwerkinbrussel.be. De website bundelt alle 607 Nederlandstalige sociaal-culturele verenigingen die actief zijn in het Brussels gewest. Deze nieuwe tool geeft elke Brusselaar op een vlotte manier toegang tot het aanbod van deze organisaties en zorgt zo dat hun kostbare werk nog zichtbaarder wordt.

“Het Brusselse verenigingsleven zet zich elke dag in voor een hechtere samenleving en verdient daarvoor alle lof. Toch blijft het een uitdaging om ons sociaal-culturele werkveld zichtbaar te maken, zodat zoveel mogelijk Brusselaars er makkelijk hun weg naar vinden. Met de nieuwe website sociaalcultureelwerkinbrussel.be zetten we alle 607 verenigingen in de kijker”, vertelt Ans Persoons, VGC-collegelid.

Brussel kent een bijzonder rijk sociaal-cultureel verenigingsleven. Alleen al aan Nederlandstalige zijde zijn er meer dan 600 lokale verenigingen met een uitgebreid activiteitenaanbod, gaande van discussiëren over politiek tot knutselen of samen wandelen. Vaak is het binnen het middenveld dat pionierswerk en innovaties ontstaan op lokaal vlak. Hun impact wordt dagelijks gevoeld en daarom steunt de VGC meerdere initiatieven.

Zichtbaarheid verhogen

Aan het begin van deze legislatuur nam het VGC-college zich dan ook voor om de zichtbaarheid van het verenigingsleven te verhogen. Daarom werd de website sociaalcultureelwerkinbrussel.be in het leven geroepen. Het doel is dat nog meer Brusselaars hun sociaal netwerk kunnen versterken en geëngageerde vrijwilligers de weg kunnen vinden naar alle organisaties.

De website kwam bottom-up tot stand, met rechtstreekse input van de koepelverenigingen. Voor de lokale organisaties is de website een handig hulpmiddel om elkaar onderling sneller te vinden. De verenigingen hebben hun eigen pagina op de website en er zijn verschillende zoekmogelijkheden voor de gebruikers. Het is de bedoeling dat iedereen, van de buurvrouw tot de jeugdbegeleider, op de hoogte is van het aanbod.

“Het is belangrijk dat die website er is, zodat wij herkenbaar en zichtbaar zijn in gans Brussel. Het zou ook tof zijn mochten alle overkoepelende federaties elkaars aanbod delen op verschillende manieren. We willen innovatieve en gemeenschappelijke projecten van de verenigingen in beeld brengen. Zo kunnen we elkaar bekender bij maken bij het grote Brusselse publiek”, hoopt Elizabeth Rodriguez, regiocoördinator bij de Federatie van Zelforganisaties.

Engageren als vrijwilliger

De website biedt niet enkel informatie over het aanbod van de verenigingen. Wie zich zelf ook wil engageren, kan er terecht voor meer info. Je vindt er hoe je je als vrijwilliger kan aanmelden en hoe je als organisatie beter vrijwilligers kunt werven, hoe je een erkenning en subsidies verkrijgt of waar je aan een goedkoop tarief lokalen huurt.