VGC investeert in 177 bijkomende betaalbare kinderopvangplaatsen

De Brusselse VGC creëert de komende twee jaar nog eens 177 kinderopvangplaatsen bij in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat heeft het VGC college vandaag beslist. In het kader van de bestaande nood aan betaalbare kinderopvang is dit een belangrijke investering van de VGC in bijkomende plaatsen. 

Collegevoorzitter Elke Van den Brandt, bevoegd voor Gezin, is opgetogen met de extra plaatsen: Betaalbare kinderopvang is een cruciale hefboom voor de ontwikkeling van kinderen en voor de sociale en economische situatie van Brusselse gezinnen. Omdat de nood hoog is, zal de VGC de capaciteit van de kinderopvang met inkomenstarief verder uitbreiden en het tekort aan betaalbare kinderopvang mee aanpakken. De 177 extra plaatsen komen in de gemeentes Anderlecht, Molenbeek en Brussel-Stad. 

Tussen oktober 2022 en september 2024 komen er met middelen van de VGC 177 kinderopvangplaatsen met inkomenstarief bij in infrastructuur die de VGC zelf gebouwd heeft in Molenbeek, Anderlecht en Stad Brussel. Het gaat telkens om bestaande locaties op een onderwijscampus.  

  • Ulens in Molenbeek (opening oktober ‘22) – 64 plaatsen 
  • Pacheco in Brussel (opening december ‘22) – 19 plaatsen 
  • Ekla in Molenbeek (opening december ‘23) - 45 plaatsen 
  • Walcourt in Anderlecht (opening september ‘24) – 49 plaatsen 

Minister Sven Gatz: Het stemt mij ontzettend tevreden dat de infrastructuren die wij gebouwd hebben, nu ook effectief als opvangplaats dienstdoen. Door kinderdagverblijven te bouwen op een onderwijscampus zorgen we voor een warme overgang van de kinderopvang naar de kleuterschool. Zo bieden wij onze jongste ketjes continuïteit in zorg én leren.”   

Op vandaag kan het Lokaal Loket Kinderopvang slechts 50% van de kinderopvangvragen in Brussel opvolgen. Daarom blijft het belangrijk om te investeren in de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding. De VGC zorgt met deze uitbreiding voor een bijkomende investering van 5.061.756 euro, verspreid over de jaren 2022 tot 2025. “Elk kind heeft recht op kwalitatieve opvang in Brussel. De VGC zet alles op alles om zoveel mogelijk kinderopvangplaatsen bij te creëren op korte termijn”, besluit collegevoorzitter Van den Brandt.