VGC investeert extra in integraal onderwijsaanbod voor leerlingen met gedrags- en emotionele stoornissen.

De VGC versterkt haar inclusief onderwijsaanbod voor leerlingen met gedrags- en emotionele stoornissen met een nieuw gebouw dat hen een passende leeromgeving zal bieden op Campus Kasterlinden in Sint-Agatha-Berchem. Dankzij de nieuwe infrastructuur komen er 50 plaatsen bij voor leerlingen met gedrags- en emotionele stoornissen in de basisschool. Daarnaast is er in het gebouw ruimte voor een leefgroep met 10 extra plaatsen binnen het multifunctioneel centrum Kasterlinden. De VGC investeert 9 miljoen euro in het nieuwe gebouw, de Vlaamse Gemeenschap draagt 3.25 miljoen euro bij.

De VGC is het enige schoolbestuur in Brussel dat onderwijs organiseert voor leerlingen met gedrags- en emotionele stoornissen. Momenteel zijn er 19 plaatsen in basisschool Kasterlinden in Sint-Agatha-Berchem en 60 plaatsen in secundaire school Zaveldal in het centrum van Brussel. Om aan de groeiende vraag naar onderwijs voor deze specifieke doelgroep tegemoet te komen, investeert de VGC nu 9.6 miljoen euro in een nieuwbouw op Campus Kasterlinden, de Vlaamse Gemeenschap maakt er 3.3 miljoen euro voor vrij. In het nieuwe gebouw is plaats voor 50 extra leerlingen in basisonderwijs.

Naast extra plaatsen voor de basisschool zal het nieuwe gebouw ook ruimte bieden aan het multifunctioneel centrum Kasterlinden (MFC). Het MFC, dat vorig jaar door de VGC werd opgericht, kan leerlingen met specifieke zorgnoden in het buitengewoon onderwijs ondersteunen. Het MFC biedt leerlingen verblijfsmogelijkheden, gespecialiseerde begeleiding en schoolaanvullende en -vervangende dagopvang. Dankzij dit aanbod kan zorg en ondersteuning rechtstreeks bij leerlingen in hun vertrouwde omgeving worden gebracht, zonder dat ze op wachtlijsten terechtkomen. Met de nieuwe infrastructuur is er ruimte voor 10 extra plaatsen in een leefgroep voor leerlingen met ernstige gedrags- en emotionele stoornissen. Voor leerlingen voor wie onderwijs tijdelijk niet mogelijk is, worden er multifunctionele ruimten (ateliers, therapielokalen) voorzien, zodat ze hun competenties kunnen versterken om opnieuw tot leren te komen.

Vanaf januari 2026 zullen de leerlingen een passende leeromgeving krijgen in de nieuwe infrastructuur op Campus Kasterlinden. In een eerste fase focust de hulp zich op leerlingen uit de eigen scholen. In de toekomst wil de VGC de ondersteuning bij en expertise over ernstige gedragsproblemen uitbreiden naar het volledig Nederlandstalig onderwijs in Brussel.