VGC-jaarverslag 2020: ‘De VGC is er voor u’

31.03.2021

Brussel, 31 maart 2021 – Op 31 maart publiceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de Nederlandstalige overheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, haar jaarverslag 2020. Het kreeg als titel ‘De VGC is er voor u’ en toont een greep uit de initiatieven van de VGC en haar partners uit 2020. Het meertalige jaarverslag is zowel online als op papier beschikbaar, onder meer als bijlage bij BRUZZ.

Krachten bundelen voor een leefbare en duurzame stad

In het jaarverslag zet de VGC de belangrijkste initiatieven van 2020 in de kijker: eigen projecten of initiatieven van partners uit het brede Brusselse werkveld. Zo konden Brusselaars tijdens de eerste lockdown hulp vragen of als vrijwilliger hulp bieden via ‘Brussels helps’. Er waren projecten om de veerkracht van Brusselaars, jong en oud, te versterken. De VGC luisterde naar ideeën van Brusselaars tijdens ‘Stadspiratie’ en de ‘Ronde van Brussel’. Die ideeën leverden inspiratie voor het meerjarenplan dat de VGC eind 2020 opstelde: een plan met 167 beleidsacties voor de volgende jaren, acties voor Brussel en voor de Brusselaars.

Collegevoorzitter Elke Van den Brandt, bevoegd voor Begroting, Welzijn, Gezondheid, Gezin en Stedelijk Beleid:

We bouwen elke dag aan een leefbare en duurzame stad, waar het goed is om op te groeien. De creativiteit en de flexibiliteit van iedereen uit het N-netwerk toonde aan hoe we erin slagen om ook tijdens dit moeilijke coronajaar samen de krachten te bundelen: mooi is hoe kinderdagverblijven hun buitenruimte beschikbaar stellen als speelruimte voor gezinnen die de lockdown in een appartement doorbrengen. Ook in 2021 bouwen we verder aan onze stad, zo kunnen we met het meerjarenplan sterke antwoorden geven op de grootstedelijke uitdagingen.”

“Ondanks corona weer een boerenjaar voor het Nederlandstalig onderwijs.”

De VGC ondersteunde scholen en studenten tijdens dit woelige coronajaar, onder meer met afstandsonderwijs. Ze investeerde ook opnieuw in extra capaciteit en nieuwe scholen. Collegelid Sven Gatz, bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw:

Het jaarverslag 2020 wordt een historische editie: zoals heel de wereld heeft ook het Nederlandstalig onderwijs in Brussel moeten leren leven met het coronavirus. Ons onderwijs bleef in 2020 nog groeien. Daarom investeerden we vorig jaar ook 37 miljoen euro in capaciteitsuitbreiding en nieuwe infrastructuur. Vorig jaar werden er elf nieuwe scholen opgeleverd en startten de werken aan tien nieuwe schoolwerven. Daar bovenop besteedden we 4 miljoen euro aan de herinrichting van 44 speelplaatsen. Daarmee was 2020 ondanks corona voor het Nederlandstalig onderwijs weer een boerenjaar.”

“Ontspanning en schoonheid binnen handbereik”

Cultuur-, jeugd- en sportinitiatieven kregen in 2020 een boost dankzij ‘Staycation BXL’, vakantie in eigen stad. Pascal Smet, collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra, benadrukt het belang van dit soort projecten, dicht bij de Brusselaar:

Nooit hadden we meer nood aan verbeelding, verbinding en veerkracht dan vandaag. Waar Brussel recent nog een stad was waar mensen van over de hele wereld samenkwamen, zijn we vandaag teruggeworpen op mekaar en zorgen we voor onze buren en stadsgenoten. We gaan met z’n allen op zoek naar creatieve manieren om elkaar te ontmoeten en te steunen. Door corona herontdekten we in 2020 onze eigen omgeving en beseften we dat ontspanning en schoonheid binnen handbereik liggen.”

Franse en Engelse vertalingen om breed publiek aan te spreken

Het VGC-jaaroverzicht is ook deze keer meertalig. De VGC richt zich met haar aanbod niet alleen naar Nederlandstaligen, maar naar iedereen die interesse heeft in het Nederlandstalige aanbod. Bij alle artikels werd daarom een samenvattende vertaling in het Frans en in het Engels toegevoegd.

U kunt het VGC-jaarverslag online raadplegen op www.vgcjaarverslag.be. De online versie is uitgebreider dan de papieren versie, met meer verhalen, foto’s en cijfers.

Op 31 maart wordt het jaarverslag als bijlage ingelast in het BRUZZ-stadsmagazine. U vindt de VGC-jaarverslagen ook aan de onthaalbalies van de VGC-partners uit het N-netwerk, zoals de gemeenschapscentra en de bibliotheken.

Voor de online versie, surf naar www.vgcjaarverslag.be.

Vraag uw papieren versie aan via info@vgc.be. 

Meer info? 

Pieter Moelans - Deskundige-coördinator Communicatie, Media en ICT

0491 62 42 54

pieter.moelans@vgc.be