VGC lanceert ‘Brussels helps’: centraal platform voor hulp tijdens coronacrisis

18.03.2020

Op 18 maart lanceerden de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Muntpunt en Bruzz het drietalige onlineplatform ‘Brussels helps’, om hulp te bieden tijdens de coronacrisis. Doel van het platform is om mensen met elkaar in verbinding te brengen: Brusselaars die hulp zoeken tijdens deze coronacrisis en Brusselaars die vrijwillig hulp willen bieden aan wie het nodig heeft.

Hulpvragen en aanbod op elkaar afstemmen

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben een grote impact op veel mensen. Vooral risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, kunnen vaak hulp gebruiken. Tegelijk willen heel veel mensen bijdragen als vrijwilliger. Heel wat Brusselaars zetten al spontane solidariteitsacties op.
“Het is hartverwarmend om te zien dat veel Brusselaars hun steentje willen bijdragen als vrijwilliger”, zegt leidend ambtenaar Eric Verrept. “Wij willen hen daarbij helpen door hun aanbod bij elkaar te brengen en tot bij de mensen te krijgen die hun hulp nu meer dan ooit nodig hebben, met zorg voor de gezondheid van zowel de zorgvrager als de vrijwilliger.”

Naar de apotheker gaan, boodschappen doen of even bellen

Hoe werkt het? Mensen die hulp zoeken, kunnen via het platform een formulier invullen. Wie anderen wil helpen, kan zich kandidaat stellen als vrijwilliger. Van een babbeltje doen via de telefoon, tot boodschappen doen, naar de apotheek gaan tot een tekening maken: het kan allemaal.

Krachten gebundeld

De VGC heeft de krachten gebundeld met Muntpunt en BRUZZ. Op www.impactdays.be/brusselshelps/ worden alle vragen verzameld en zie je hoe je kunt bijdragen. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen er discreet hun vraag stellen. De VGC organiseert een backoffice om hulpvragen en hulpaanbod op elkaar af te stemmen. VGC-medewerkers bekijken elke hulpvraag en elk voorstel voor een bijdrage en brengen hulpvragers en vrijwilligers met elkaar in contact. BRUZZ zal de acties mee bekendmaken, via radio en online. Ook Muntpunt zet zijn schouders onder het project en publiceert het mee via verschillende online kanalen.

Gratis vrijwilligersverzekering

Wie zich opgeeft als vrijwilliger tijdens deze coronacrisis, kan zich ook gratis laten verzekeren. Bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk kan iedereen nu een gratis verzekering afsluiten. Tot nu toe kon dat alleen voor verenigingen.

Contactinfo