Persberichten

113 resultaten

Blijf plakken in de bib!

De Brusselse bibliotheken, dat zijn 20 plekken om heerlijk te blijven plakken. Doe nu mee aan de grote stickerspaaractie van de Brusselse bibliotheken. Haal uw gratis stickerposter in een bibliotheek dicht bij u. Elke keer dat u boeken leent, krijgt u een pakje stickers. 

Maak Brussel compleet met een unieke sticker per gemeente. Verzamel ze allemaal!

Cursusaanbod van de 22 gemeenschapscentra

Publicatie Type
cover cursusbrochure
Cursusaanbod van de 22 gemeenschapscentra

De Brusselse gemeenschapscentra bieden een heleboel leerrijke activiteiten aan, voor jong én oud. Je kunt allerlei cursussen en workshops volgen in een ongedwongen, gezellige sfeer. Jouw beleving staat voorop.

Wil je een gedrukte versie? Dat kan via het winkelkarretje op deze pagina of haal je gratis brochure in een van de 22 centra, bibliotheken of Muntpunt.

Kan je niet wachten? Download de brochure of kijk op www.n22.brussels/cursusaanbod-N22.

Nieuwe VGC-brochures over vrije tijd en onderwijs

Bij de start van het nieuwe schooljaar kunt u heel wat gratis VGC-publicaties bestellen. Er zijn  brochures over vrije tijd en onderwijs in Brussel. 

Er is een ruime keuze aan brochures over vrijetijdsactiviteiten in het nieuwe schooljaar en tijdens de komende herfst- en kerstvakantie: de Sportgids, de Vakantiegids, het Cursusaanbod van de 22 Brusselse gemeenschapscentra, de Aximax-jaarbrochure …. 

In de nieuwe scholengids vindt u een actueel overzicht van de Nederlandstalige scholen in Brussel.

Eenzaamheid en sociaal isolement - 21 oktober 2021

Studiedag eenzaamheid en sociaal isolement

De VGC en Odisee Hogeschool nodigen u uit op de studiedag ‘Eenzaamheid en sociaal isolement’ op 21 oktober 2021

Kom je op 21 oktober met ons uitwisselen rond dit thema? Samen werken we aan meer verbondenheid in onze stad. Van harte welkom!

Praktisch:

Deze studiedag is gericht naar terrein- en beleidswerkers in Brussel binnen het brede VGC-netwerk.
We organiseren de studiedag, rekening houdende met de op dat moment geldende Corona-maatregelen. Het voormiddagluik wordt live gestreamd vanuit het Brussels Parlement naar verschillende locaties in Brussel, waar we in kleine groepjes samen komen voor de hele dag.
Deelnemers hebben de keuze om:

 1. ofwel enkel de livestream te volgen in de voormiddag (vanop een eigen gekozen locatie). Je neemt dan niet deel aan een workshop in de namiddag.
 2. ofwel een hele dag deel te nemen aan de studiedag op de locatie waar de namiddag-workshop doorgaat. Je volgt dan in de voormiddag de live-stream samen met de andere workshopdeelnemers, over de middag krijg je een lunch aangeboden. In de namiddag ga je, in groepjes van +/- 15 personen, op een interactieve manier aan de slag tijdens de workshop.

  Programma

  Voormiddag

  9.30 - 13 uur: livestream

  Gastvrouw Leslie Hodge (VRT-journaliste, psycholoog en auteur van het boek “Eenzaam tussen mensen”), loodst ons doorheen de voormiddag, die live gestreamd wordt vanuit het Brussel Parlement.      

  • Welkomstwoord door Fouad Ahidar, voorzitter van de Raad van de VGC
  • Setting the scene: het scheppen van een kader en gemeenschappelijke taal rond eenzaamheid en sociaal isolement (Harm Deleu, Odisee)  
  • Eenzaamheid en sociaal isolement in onze grootstad Brussel (Jan Claeys, Odisee) 
  • De betekenis van de stadsbuurt (Frank Meys, Odisee)  
  • Verbinding met informele netwerken en sociaal schaduwwerk (Mieke Schrooten, Odisee)  
  • Aanbevelingen voor praktijk en beleid (Inge Verhaegen, Odisee) 
  • Beschouwing door Willie Oldengarm, bezieler van het Actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid (Nederland)
  • In gesprek met de VGC-Collegeleden Elke Van den Brandt en Pascal Smet
  • Met ludieke intermezzo’s en een poetry slam van Petit Jean   

  13 - 14 uur: Lunch en uitwisseling

  Namiddag

  14 - 16 uur: thematische workshops

  In 11 thematische workshops denken we samen na over goede praktijken, dilemma’s en uitdagingen rond het centrale thema. Je brengt eigen ervaring in en doet concrete inspiratie op voor je werking. Je kiest 1 workshop.
  De thema’s van de workshops zijn: 

  1. Digitaal verbinden - Anderlecht
  2. De buurt als hefboom tegen vereenzaming - Schaarbeek
  3. Samenwerken met informele spelers - Brussel
  4. Eenzaamheid bij jongeren bespreekbaar maken - Anderlecht
  5. Corona: lessen die blijven plakken - Anderlecht
  6. Wat als een groep te bedreigend is? - Sint-Lambrechts-Woluwe
  7. Een structurele aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement door de overheid - Brussel
  8. Een eenzaamheidsensitief beleid van organisaties - Schaarbeek
  9. Werkmodellen voor netwerkversterking getoetst aan de praktijk - Sint-Lambrechts-Woluwe
  10. De inrichting van onze publieke ruimte als bindmiddel - Schaarbeek
  11. Eenzaamheid in beeld: documentaire “The Swedish Theory of Love” - Brussel

   

  Programma 

  Raadpleeg het gedetailleerde programma

  Schrijf je in

  Je inschrijving is definitief na ontvangst van een bevestigingsmail.

  Openbare bibliotheken in het Brussels Gewest: bereikbaarheid en hun rol in de stad

  Hoe zijn de openbare bibliotheken verspreid over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Hebben alle Brusselaars er toegang tot? Welke rol spelen bibliotheken vandaag voor de bevolking? Welke relaties onderhouden zij met verenigingen en de wijk waarin ze gevestigd zijn? Op basis van cartografische analyses, kwantitatief en kwalitatief en via interviews met bibliotheekverantwoordelijken en met de bevoegde gemeenschapsinstanties, verkent de vierde ABOUT de vele vragen rondom de verankering van bibliotheken in de hoofdstad.

  In het algemeen zijn de bibliotheken goed verspreid over het Brussels Gewest. Maar hoe zit het met de toegankelijkheid tot deze plekken? Zo zijn er bepaalde zones waar de afstand tot een bibliotheek 20 minuten te voet bedraagt, voornamelijk in de gemeenten Anderlecht, Ukkel, Evere, Sint-Lambrechts-Woluwe en Jette. Net daar heeft de laatste jaren een sterke woningbouwactiviteit plaatsgevonden. En dus nam het aantal huishoudens er toe zonder snelle toegang tot een bibliotheek.

  Tevens lijkt het nodig om de toegankelijkheid van bibliotheken voor basisscholen te verbeteren.

  Op basis van deze vaststellingen is het raadzaam om in nauw overleg met de betrokken gemeenschapsinstanties na te denken over de wijze waarop de ruimtelijke ordening kan bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de bibliotheek enerzijds en een aantwoord kan bieden op de toenemende vraag als gevolg van de demografische druk in een aantal gemeenten anderzijds.

  Meer lezen? 

  Ontdek meer in de publicatie!

  Een nieuwbouw en renovaties voor de drie academies van Etterbeek en Schaarbeek

  Image
  De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid investeren samen 2,5 miljoen euro in de Muziekacademie F. Chopin en het RHOK van Etterbeek en in de Muziekacademie Fiocco van Schaarbeek.
  Meer over Een nieuwbouw en renovaties voor de drie academies van Etterbeek en Schaarbeek

  Kleine prijsjes. Kortingsgids

  Publicatie Type
  Kleine prijsjes. Kortingsgids. Een wegwijzer naar kortingen voor sport- en jeugdactiviteiten.
  © VGC
  Deze publicatie is niet te bestellen. U kunt ze wel downloaden.

  Wanneer krijg ik een sportcheque bij mijn gemeente? Kom ik in aanmerking voor een korting bij mijn mutualiteit voor deelname aan een jeugdkamp? In de Kortingsgids sommen we de belangrijkste kortingen op voor sport- en jeugdactiviteiten: onder meer bij Paspartoe, de Brusselse gemeenten en OCMW's, mutualiteiten, ...

  De VGC heeft de Kortingsgids onder meer verspreid via de Brusselse Nederlandstalige scholen, partners, gemeenschapscentra en bibliotheken tijdens de maanden augustus en september 2021. Heeft uw organisatie er geen ontvangen, neem contact op via cultuur.jeugdsport@vgc.be.

  120 StaycationBXL-projecten bezorgen Brusselaars een onvergetelijke zomer in eigen stad!

  De VGC investeert net als vorige zomer in een aangepast, extra vakantieaanbod voor thuisblijvende Brusselaars. Want de coronamaatregelen zullen ons dagelijks leven blijven beïnvloeden. Via de projectoproep ‘Staycation BXL’ krijgen organisaties en Brusselaars mogelijkheden om jeugd-, cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten tijdens de zomermaanden te organiseren.

  De StaycationBXL-oproep leverde een groot aantal projecten op. Tijdens de komende zomermaanden zullen Brusselaars uit liefst 120 lokale en originele projecten kunnen kiezen, om hen een sportieve, creatieve, plezierige en vooral een onvergetelijke zomer te bezorgen.

  De projecten gaan van wijkgebonden initiatieven tot projecten die zich over verschillende gemeenten verspreiden. De initiatieven zijn verdeeld over het hele scala van het jeugd-, cultuur-, sport- en vrijetijdsaanbod.

  CoNnect: buddyproject met en voor Brusselaars

  De VGC en het FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) zetten samen hun schouders onder het nieuwe project CoNnect Brussel. Brussel is een grootstad met een open kijk op de wereld, waar elke dag mensen aankomen om een nieuw leven op te bouwen. Via CoNnect Brussel willen we bruggen bouwen tussen nieuwe en minder nieuwe Brusselaars. Het is een buddyproject met en voor Brusselaars. 

  Bent u nieuwkomer, of wilt u graag buddy worden? 

  Lees meer op onze website