Corona en de cultuursector

Actuele informatie voor de cultuursector over corona

Update: 6 juli 2020

Een actuele informatiegids geef een handleiding voor de opstart van professionele kunsten.

Brussels Gewest geeft COVID-19-premie voor organisaties

Er is een nieuwe premie van 2.000 euro verkrijgbaar om een aantal categorieën van micro-ondernemingen te steunen die niet in aanmerking kwamen voor andere maatregelen. Vraag uiterlijk op 30 juni 2020 de premie aan. Wie komt in aanmerking? Waar en hoe indienen?  Meer informatie

Projectoproep: Bezorg Brusselaars de ideale staycation

De maatregelen om de COVID19-pandemie te bestrijden, hebben een enorme impact op het dagelijkse leven van de Brusselaars. Ook in de zomervakantie zal dat nog het geval zijn. Meer mensen zullen thuis moeten blijven. De VGC wil daarom tijdens de zomervakantie van 2020 een aangepast en bijkomend vakantie-aanbod organiseren dat tegemoetkomt aan de staycation-noden van de Brusselaars. We willen ze op een veilige manier laten samenkomen om te ontspannen, te sporten, te spelen … Initiatiefnemers die hiervoor een cultuur-, jeugd- of sportaanbod in de vrije tijd ontwikkelen, kunnen ondersteuning krijgen van de VGC en een project indienen.

Projectoproep: Geef de openbare ruimte en tijdelijke nieuwe invulling

De Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en Leefmilieu Brussel lanceren een projectoproep voor projecten die de openbare ruimte tijdelijk een nieuwe invulling geven. Verenigingen kunnen tot 15.000 euro subsidie krijgen.
Een aanvraag indienen kan tot 19 juni 


Ook nog goed om weten is....

-Cultuurloket Vlaanderen geeft Overzicht maatregelen coronavirus in België – (update 30/04).
Hier vind je o.a. info over een noodfonds voor de cultuursector.

Overzicht maatregelen coronavirus in België -
Overview of coronavirus measures in Belgium 
Aperçu des mesures relatives au coronavirus en Belgique 

-Cultuurloket Vlaanderen beschikt over een bekwame front-office van juristen die bereikbaar zijn voor ook een individueel advies op afspraak over alle aspecten die het zakelijke  en juridische aanbelangen voor kunst- en cultuurwerkers. Momenteel bieden zij een coronalijn aan 02 534 18 24 - beschikbaar van maandag tot vrijdag van 10 tot 18uur.

-Het departement Cultuur Jeugd en Media van de Vlaamse overheid stelde een FAQ op met relevante vragen voor de cultuursector. (versie 5 mei 2020). Dit overzicht is ook voor de audiovisuele sector belangrijk - (Let op: indien je niet de laatste versie te zien krijgt, moet je het cachegeheugen leegmaken van je browser.)
Je vindt er antwoorden rond o.a. annulering van een evenement, schadevergoeding als organisator, kosten van personeel en materiaal, terugbetaling van tickets en wie valt (toch nu toe) helaas uit de boot voor een tegemoetkoming tegen inkomensverlies.

-Heel wat informatie voor ondernemers, organisaties (ook vzw's), werkgevers of zelfstandigen vind je op de website van Vlaio. Voor vragen zoals ‘Op welke steunmaatregelen kan ik beroep doen? ‘ of ‘Kom ik in aanmerking voor de corona-hinderpremie?’ of ‘Wat moet ik als werkgever doen als een medewerker besmet is? kan je hier terecht. Vlaio stelde ook een faq op.

-BKO/RAB brengt acties in kaart rond covid 19 en richt een meldpunt op ‘Hoe treft Covid-19 jou? Werden je opdrachten geannuleerd, repetities onderbroken, afspraken afgezegd? Wat is het effect van de maatregelen op je inkomsten en uitgaven? State of the Arts opende een meldpunt voor kunstenaars, cultuurwerkers en andere freelancers in de sector.

-Coronavirus en ondernemingen: het Brussels Gewest helpt! Een arsenaal van regionale maatregelen werd ingevoerd om de informatie, ondersteuning en monitoring omtrent het virus te centraliseren, de economische gevolgen voor het gewest te verzachten en de KMO’s en zelfstandigen door deze moeilijke periode te helpen.

Version en français - English version

En zeker nog goed om weten is.... Hoe kan je de kunstenaars steunen?

  • *Follow Your Art* is een steunfonds voor kunstenaars en cultuurwerkers die aan acuut inkomensverlies lijden door de COVID-19 maatregelen. Het bestaat uit twee luiken: ten eerste kunnen kunstenaars zich registeren om beroep te doen op steun en ten tweede kunnen individuen of organisaties doneren. De getuigenissen van kunstenaars die zich registreren, tonen schrijnende situaties. Veel (jongere) mensen vallen tussen de mazen van het net, en kunnen financiële steun gebruiken. Donaties zijn mogelijk vanaf 5 euro.
    *Follow Your Art* gaat per cyclus 50 kunstenaars uit 3 landen steunen met 500 euro. De eerste drie landen zijn België, Italië en Tunesië. Zodra dat doel bereikt is, zal er worden gekeken naar drie andere landen, omdat COVID-19 niet stopt aan de grens.
  • State of the Arts (SOTA) lanceert SOS RELIEF -  Via SOS RELIEF kan je een bedrag rechtstreeks overmaken naar iemand die het op dit moment écht nodig heeft. Of zonder veel vragen een bedrag ontvangen. Het is een tool die rechtstreekse financiële solidariteit mogelijk maakt, van persoon tot persoon en zonder voorwaarden. Zo brengt SOS RELIEF mensen met financiële stabiliteit in contact met mensen voor wie de armoede dreigt als gevolg van de COVID-19-crisis in België.

De VGC betaalt in 2020 de toegekende subsidies volledig uit.