Actuele informatie over coronamaatregelen voor cultuursector (update 5/11/2020)

Brussel verlengt de cultuurpremies voor culturele en creatieve organisaties én voor de cultuurwerker

Supportculture

De Brusselse regering wil de cultuursector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis, zo goed mogelijk ondersteunen en verlengt daarom de steunmaatregelen.
Culturele en creatieve organisaties die al eens eerder de premie ter waarde van 2.000 euro kregen, krijgen nu automatisch hetzelfde bedrag nog eens toegekend.
Maar ook wie deze premie nog niet aanvroeg, kan nog tot 4.000 euro krijgen.
En ben je cultuurwerker en werk je voor of achter de schermen van een culturele organisatie? Dan heb je kans op deze ondersteuning. Ook als je al eerder de 'covid-19 cultuurpremie' aanvroeg en kreeg.

We hebben een overzicht van beide premies gemaakt met een lijst van huidige vragen.

Vlaamse Overheid : de culturele activiteitenpremie 

De culturele activiteitenpremie is een forfaitaire subsidie die tussen 1 september 2020 tot 31 mei 2021 gebruikt kan worden voor de organisatie of uitvoering van een culturele activiteit, of voor de terbeschikkingstelling van infrastructuur voor een culturele activiteit. Door de coronacrisis lag het culturele leven gedurende een ruime tijd stil. Om de cultuursector een boost te geven en mensen terug te laten proeven van het diverse Vlaamse culturele leven, wordt nu de culturele activiteitenpremie gelanceerd.

 • Je kan tot 31 mei 2021 een aanvraag indienen of tot de middelen van het noodfonds uitgeput zijn.
 • De culturele activiteitenpremie wordt toegekend in volgorde van ontvangst van de aanvraag. We hanteren dus een first come, first served principe. Hierna laat de digitale applicatie geen aanvragen meer toe.

Vlaams basisprotocol Cultuur voor voorstellingen en evenementen

Er geldt een basisprotocol Cultuur met kleurencodes die elk een pandemiescenario voorstellen. Lees hier de nieuwe versie -basisprotocol Cultuur.

Ook goed om weten is....

 • Cultuurloket Vlaanderen verzamelt relevante en correcte informatie voor individuen, organisaties en ondernemingen in de cultuursector.
   
 • Ook beschikt Cultuurloket Vlaanderen beschikt over een bekwame front-office van juristen die bereikbaar zijn voor ook een individueel advies op afspraak over alle aspecten die het zakelijke  en juridische aanbelangen voor kunst- en cultuurwerkers. Momenteel bieden zij een coronalijn aan 02 534 18 24 - beschikbaar van maandag tot vrijdag van 10 tot 18 uur
   
 • BKO/RAB brengt acties in kaart rond Covid-19 en richt een meldpunt op ‘Hoe treft Covid-19 jou?' Werden uw opdrachten geannuleerd, repetities onderbroken, afspraken afgezegd? Wat is het effect van de maatregelen op uw inkomsten en uitgaven? State of the Arts opende een meldpunt voor kunstenaars, cultuurwerkers en andere freelancers in de sector.
 • Coronavirus en ondernemingen: het Brussels Gewest helpt! Een arsenaal van regionale maatregelen werd ingevoerd om de informatie, ondersteuning en monitoring omtrent het virus te centraliseren, de economische gevolgen voor het gewest te verzachten en de KMO’s en zelfstandigen door deze moeilijke periode te helpen.

En zeker goed om weten is.... Hoe kunt u kunstenaars steunen?

 • *Follow Your Art* is een steunfonds voor kunstenaars en cultuurwerkers die aan acuut inkomensverlies lijden door de COVID-19 maatregelen. Het bestaat uit twee luiken: ten eerste kunnen kunstenaars zich registeren om beroep te doen op steun en ten tweede kunnen individuen of organisaties doneren. De getuigenissen van kunstenaars die zich registreren, tonen schrijnende situaties. Veel (jongere) mensen vallen tussen de mazen van het net, en kunnen financiële steun gebruiken. Donaties zijn mogelijk vanaf 5 euro.
  *Follow Your Art* gaat per cyclus 50 kunstenaars uit 3 landen steunen met 500 euro. De eerste drie landen zijn België, Italië en Tunesië. Zodra dat doel bereikt is, zal er worden gekeken naar drie andere landen, omdat COVID-19 niet stopt aan de grens.
 • State of the Arts (SOTA) lanceert SOS RELIEF -  Via SOS RELIEF kunt u een bedrag rechtstreeks overmaken naar iemand die het op dit moment écht nodig heeft. Of zonder veel vragen een bedrag ontvangen. Het is een tool die rechtstreekse financiële solidariteit mogelijk maakt, van persoon tot persoon en zonder voorwaarden. Zo brengt SOS RELIEF mensen met financiële stabiliteit in contact met mensen voor wie de armoede dreigt als gevolg van de COVID-19-crisis in België.

De VGC betaalt in 2020 de toegekende subsidies volledig uit.