Ateliers voor kunstenaars

Plan Atelier

Pascal Smet lanceert Plan Atelier

AtelierFebruari 2021 - De VGC ondersteunde een onderzoek dat bottom-up door kunstenaarscollectief Level Five & Permanent werd uitgevoerd naar de ateliernoden van kunstenaars in Brussel. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de kunstenaars geen eigen werkplek heeft en van thuis uit werkt. Drie kwart van deze kunstenaars heeft daarvoor geen aparte ruimte ter beschikking in huis en moet dus noodgedwongen in de woonkamer aan de slag. De meerderheid geeft aan dat dit niet bevorderend is voor hun praktijk. Een atelier is dus onmisbaar voor kunstenaars. De meest aangegeven reden voor thuiswerk is omdat kunstenaars geen geschikte ruimte vinden of omdat ze daarvoor niet de financiële middelen hebben.

Eerste info kan je lezen op de Nieuwsbrief van Pascal Smet. Binnenkort volgt er meer info over het Plan Atelier.

© Werkplaats Walter

Atelier Gallait

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) stelt 'Atelier Gallait ' in Schaarbeek ter beschikking voor artistieke creatie.

Het herenhuis ligt naast gemeenschapscentrum De Kriekelaar en is eigendom van de VGC. Door de aard van het gebouw en de inrichting, is het in de eerste plaats gericht op beeldende kunst, nieuwe media en (voornamelijk akoestische) muziek.

De VGC stelt het gebouw ter beschikking aan kunstenorganisaties die de werking van meerdere kunstenaars overkoepelen en er een extra werking willen uitbouwen en ook  initiatief nemen voor activiteiten met de buurorganisaties.

De kunstenorganisatie 'de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars'  is de huidige beheerder tot 30 juni 2021. 
In de loop van maart zal er een oproep verspreid worden voor de volgende periode.

Voor informatie over deze kunstenaarsruimte mail naar kunsten@vgc.be.