Plan Atelier / Gallait 80

Oproep nieuwe gebruiker Gallaithuis

Sinds 2021 staat het herenhuis is de Gallaitstraat 80 ter beschikking van kunstenaars. Na kunstenwerkplaats Constant en Nadine en het kunstenaarscollectief K.A.K. wordt de kans geboden aan een volgende kunstenorganisatie.

De oproep is gericht aan Nederlandstalige kunstenorganisaties die al minstens drie jaar actief zijn in (onder meer) het Bruselse kunstenveld. Het gebruik van het gebouw en de inhoudelijke invulling vereisen immers een zekere continuïteit en draagkracht.

De volgende periode is van 1/09/2021 tot 31/12/2025. 
De aanvragen moeten binnen zijn ten laatste 16 mei 2021.

Door de aard van het gebouw en de inrichting, is het in de eerste plaats gericht op beeldende kunst, nieuwe media en (voornamelijk akoestische) muziek.

De gelijkvloers met keuken leent zich voor onthaal- en presentatieruimte.
De vier ruimtes op de eerste en tweede verdieping en de kelder kunnen gebruikt worden als atelier.
De studio leent zich perfect voor residenties of een ander verblijf mits bijdrage  tot de uitstraling van Brussel als kunstenstad.

© Miles Fischler

Wie komt in aanmerking en wat wordt er verwacht?

  • De oproep is gericht aan Nederlandstalige kunstenorganisaties die al minstens drie jaar actief zijn in (onder meer) het kunstenveld in het Brussels Gewest.
  • De invulling mag zich niet beperken tot de continuïteit van de huidige werking van de organisatie. Er moet een wisselwerking zijn met andere kunstenorganisaties en kunstenaars, die niet tot de eigen kern van de kunstenorganisatie of tot het persoonlijke netwerk behoren.
  • Het gebouw ligt naast het gemeenschapscentrum De Kriekelaar. Daarom vraagt de VGC dat u een grote openheid toont voor het gemeenschapscentrum en de partners van de Gallaitsite (achter het pand) zodat er een wisselwerking kan ontstaan.

Meer informatie over voorwaarden en dossiersamenstelling

Hoe en wanneer uw dossier indienen?

Bezorg één digitaal exemplaar aan de VGC via kunsten@vgc.be ten laatste op 16 mei 2021.

De dossiers zullen beoordeeld worden door jury. Hierin zetelen leden van de werkgroep Kunsten en de burenorganisaties: GC De Kriekelaar, en TransfoCollect. Zij stellen een advies op en leggen dat voor aan het College van de VGC.

Er zijn twee dagen waar Gallait 80 kan bezocht worden:

  • dinsdag 20 april tussen 10u en 13u 
  • dinsdag 27 april tussen 14u en 17u
    Neem voor het bezoek aan het gebouw contact op met ons -  er wordt dan een tijdslot afgesproken.

Informatie Gallait 80 -  VGC Kunsten, Els De Greef - 02/563.05.46 - 0475/56.56.23