Aanbod medewerkers kinderdagverblijven

Vormingsaanbod

Het open aanbod van Opgroeien in Brussel is gratis en superdivers! Je vindt er verschillende soorten bijscholingen: cursussen, intervisies, labo's, etc. en verschillende thema's om je te verdiepen in de wereld van kinderen, ouders, begeleiders. Er zijn vormingen voor zowel leidinggevenden, pedagogisch coaches, kinderbegeleiders en andere medewerkers.

Alle Nederlandstalige gezinsinitiatieven in Brussel die erkend zijn door Kind en Gezin kunnen zich inschrijven. Voor de kinderopvang van baby’s en peuters geldt dat de locatie is aangesloten bij het Lokaal Loket Kinderopvang Brussel.

Verken het aanbod in de brochure Vormingen KDV januari-juni 2021 en kies de bijscholingen die bij jullie leerbeleid passen. Inschrijven doe je via het digitaal inschrijvingsloket. De inschrijvingen voor het voorjaar lopen van 17 november tot en met 11 december, maar check zeker het digitaal loket voor resterende vrije plaatsen.

Advies en begeleiding op maat 

Werk je voor een kinderdagverblijf (aangesloten bij Lokaal Loket,) op subsidietrap 2 of 3 en heb je een vraag voor advies of begeleiding op maat? Dan kan je terecht bij jouw pedagogisch ondersteuner van Opgroeien in Brussel. Ontdek alles over deze gratis dienstverlening in de brochure van p. 27-37.

Reizende tentoonstelling: Voorlezen komt voor lezen

Met jonge kinderen op verkenning in de wereld van beelden en verhalen.

De tentoonstelling geeft een brede kijk op voorlezen. Wat kan je nog meer voorlezen dan een boekje?

Wat?

  • 10 instant methodes die bijdragen tot leesplezier, taalverwerving, inzicht in verhalen en kennis van gedrukte materialen
  • Inspiratie voor ouders en professionals
  • Inhoudelijke ondersteuning voor medewerkers:
    • Train the trainer: mini-opleiding om je bezoekers te kunnen gidsen
    • Workshops: inoefenen van de methodieken om ze te kunnen toepassen in de werking (zowel op de werkvloer met de kinderen als in de communicatie met ouders)

Praktisch

  • Je kan zowel de reizende tentoonstelling als de inhoudelijke ondersteuning gratis aanvragen voor je kinderdagverblijf via opgroeieninbrussel@vgc.be
  • 14 panelen (1x2m) + accessoires

MeMosnaQs

Een heerlijke en hapklare manier om pedagogische kwaliteit te meten.

De pedagogisch ondersteuners van Opgroeien in Brussel ontwikkelden 150 kant-en-klare opdracht- en reflectiekaartjes: MeMosnaQs.
Ze zijn een praktische vertaling van het zelfevaluatie-instrument dat Kind en Gezin samen met UGent en KULeuven uitwerkte om de pedagogische kwaliteit in de voorschoolse kinderopvang te evalueren en verbeteren.
 

Medewerkers kunnen de hapklare opdrachten uitvoeren in hun leefgroep met de kinderen of ouders. Andere opdrachten kan je in overleg met collega's doen. Alles is eenvoudig uitgelegd en de uitvoering vraagt weinig tijd. Zo kunnen kinderdagverblijven er zelfstandig mee werken.

Concrete uitleg over hoe je met het spel werkt lees je in de handleiding. In de woordenlijst vind je een verklaring van moeilijke woorden op de kaarten. Op sommige opdrachtkaarten verwijzen we naar een website. Info en bijlagen per dimensie vind je hieronder.

Meer info? Contacteer je regionaal ondersteuner of stuur een mail naar opgroeieninbrussel@vgc.be.

Hoe bestel je een doos MeMosnaQs?

Alle kinderdagverblijven in Brussel die aangesloten zijn bij het lokaal loket kunnen gratis een doos MeMosnaQs aanvragen bij hun regionaal ondersteuner. Andere geïnteresseerden kunnen de doos aankopen voor €35.

Heb je interesse?
Stuur dan een mail naar opgroeieninbrussel@vgc.be met vermelding van het aantal exemplaren, de naam van je organisatie en het adres waar we de doos naartoe mogen sturen. Stort €35 op BE82 0910 1205 1368 (BIC CODE: GKCCBEBB) op naam van Vlaamse Gemeenschapscommissie, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel. Als mededeling bij de betaling noteer je “MeMosnaQs” + de naam van je organisatie. Zodra wij je betaling ontvangen hebben, verzenden we de doos.

Ontdek de verschillende dimensies van de MeMosnaQs

Dimensie 3

Dimensie 3

Emotionele ondersteuning
Dimensie 4

Dimensie 4

Educatieve ondersteuning
Dimensie 5

Dimensie 5

Omgeving
Dimensie 6

Dimensie 6

Gezinnen en diversiteit

Toegankelijk Nederlands

Als kinderdagverblijf kom je regelmatig in contact met ouders, kindjes of andere mensen die misschien nog maar een basiskennis Nederlands hebben.

Hoe pas je je folders, website of gesprekken aan zonder te vervallen in kindertaal?
De taaladviseur toegankelijk Nederlands van de VGC helpt jullie verder! Lees meer over de dienstverlening toegankelijk Nederlands.