Vaccinatie: belangrijkste troef in strijd tegen Covid 19

Zorg jij mee voor groepsimmuniteit? We hebben jou nodig!

Hoe ga je om met vaccinatietwijfelaars? Ga een gesprek aan over vaccinatie tegen COVID-19.

Om de COVID-19 pandemie te stoppen en gevaarlijke varianten van het virus geen kans te geven, moeten we groepsimmuniteit bereiken. Daarom moeten zoveel mogelijk Brusselaars uit alle leeftijdsgroepen zich zo snel mogelijk laten vaccineren. Dit is een grote uitdaging waarin jij als partner een belangrijke rol speelt! Komt jouw organisatie of zorginstelling in contact met moeilijk bereikbare doelgroepen in Brussel? Ga dan het gesprek aan over COVID-19 vaccinatie.

BruZEL en Logo Brussel sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden twee nieuwe tools om partners te ondersteunen.

  1. BruZEL ontwikkelde een online leermodule samen met Ann Roex, huisarts in Anderlecht en docent aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB, en Huis voor Gezondheid. Tijdens de module leer je met je patiënt of cliënt in gesprek te gaan over COVID-19-vaccinatie. Het doorlopen van de module duurt 15 tot 20 min. Volg hier de online leermodule.
  2. De Verteltas 'Vaccinatie tegen het coronavirus, is dit iets voor mij?' is een tool om in gesprek te gaan met vaccinatietwijfelaars uit moeilijk te bereiken doelgroepen. Aan de hand van 29 vertelplaten vertel je het verhaal van de COVID-19 vaccinatie in Brussel.

De tas is gratis en de teksten zijn beschikbaar in het Frans, Engels, Klassiek Arabisch, Turks, Portugees, Urdu, Pools, Chinees en Lingala.
Om met deze tool te werken, voorziet Logo Brussel een korte infosessie met tips. Deze infosessies kunnen aangevraagd worden door iedere organisatie maar zijn ook vrij toegankelijk op:

  • donderdag 15/7 van 12u tot 13u – Nederlandstalige infosessie
  • vrijdag 16/7 van 10u tot 11u – Franstalige infosessie

Laat u inenten.

Om terug gewoon met vrienden  uw verjaardag te vieren,  (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion.

Vaccinatie kan voorkomen dat u ernstig ziek wordt en kan levens redden.

Heel belangrijk dus om u te laten inenten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.

Vragen over vaccinatie tegen corona?

In FACQ Vaccinatie Covid 19 leest u info en links naar betrouwbare bronnen over de vaccinaties en de vaccins. Verlies geen tijd bij het zoeken naar het juiste materiaal en inspirerende voorbeelden, raadpleeg eveneens de inspiratiegids Covid 19 van Logo Brussel. 

Met het project Vaccinatie vertaald werken de interculturele bemiddelaars van Foyer Brussel aan laagdrempelige, begrijpbare informatie op maat rond vaccinaties tegen COVID-19.”

Info over vaccinatie in Brussel

Kan u lezen in de flyers (gratis aanvragen):

Uw hulp is welkom

De Diensten van het Verenigd College zijn op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om mensen te vaccineren tegen Covid-19. Ook al kan u slechts enkele uren of dagen per week.  Interesse?

Webinar 11 mei 2021: vaccinatie aanbod in Brussel voor kwetsbare doelgroepen van 13 tot 14.30 u

Om ervoor te zorgen dat minstens 70% van de bevolking gevaccineerd wordt, telt elke vaccinatie.
Meerdere strategieën zijn nodig om de meest kwetsbare doelgroepen te ondersteunen en te bereiken. Om uw doelgroep goed te kunnen informeren heeft u als vrijwilliger of professional nood aan correcte Brussel specifieke informatie. 

Dit is een samenwerking met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, Bruss’help en BruZEL.

Download het programma.

De volledige webinar en powerpoints vindt u hier.

Webinar 'Communiceren en sensibiliseren over COVID-19- maatregelen en vaccinaties'

Op donderdag 25 maart 2021 organiseerden eerstelijnszone BruZEL en de Vlaamse Gemeenschapscommissie een gratis webinar rond ‘Communiceren en sensibiliseren over COVID-19- maatregelen en vaccinaties’.

Sprekers:

  • Heidi Smitt (woordvoerster Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie – Communicatie COVID-19) geeft een toelichting over het praktische luik van de Brusselse vaccinatiestrategie en de gang van zaken in een Brussels vaccinatiecentrum.
  • Dr. Leen Van Brussel (Stafmedewerker gedragsinzichten en gezondheidsongelijkheid, Vlaams Instituut Gezond Leven) geeft een antwoord op deze en andere vragen. Ze geeft inzichten in het gedrag van mensen en legt uit op welke manier gezondheidsongelijkheden een rol spelen in vaccinatiebereidheid.

De volledige webinar en powerpoints vindt u hier.