MOS: Maak je school duurzaam en milieuvriendelijk

MOS helpt je om van je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

De MOS-begeleider Véronique helpt je school op weg vanuit het Onderwijscentrum Brussel en i.s.m. Leefmilieu Brussel.

Hoe begin je eraan?

Sommige scholen starten een MOS-werkgroep op of een eco-club van leerlingen, ze doen volop mee aan actiedagen (zoals #iktrekhetmijaan, #MissieMinder, de Buitenlesdag), ze werken aan visie en draagvlak, of ze kiezen voor jaarthema’s zoals klimaat en zero afval.

Registreren als MOS-school

Wil je  gebruik maken van het MOS-aanbod? Registreer je school dan op de Groene Kaart. In ruil verwachten we jullie engagement om bij te dragen tot een duurzame wereld.

Voor MOS-scholen zijn er schoolbordlogo’s, het digitale MOS-icoon en de MOS-schoollogo’s. Deze communicatietools staan op de MOS-databank. Op die manier kunnen MOS-scholen duidelijk maken dat ze werken aan milieuzorg en duurzame ontwikkeling.

Begeleiding op maat

Het proces en de focus rond duurzaamheid is voor elke school anders, daarom biedt MOS begeleiding op maat.

  • Onze MOS-begeleider bekijkt jullie vragen en noden, en maakt een begeleidingsvoorstel om duurzame ambities op te starten en te realiseren, in samenspraak met het schoolteam en de omgeving.
  • Ook met kleine vragen naar inspiratie of informatie ben je welkom.
  • Schrijf in voor de nieuwsbrief voor het basisonderwijs of het secundair onderwijs om op de hoogte te blijven van actiedagen, vormingen en initiatieven.
  • Je kunt kiezen voor vormingen op school, sessies op pedagogische studiedagen en personeelsvergaderingen, coaching, het faciliteren en inspireren van werkgroepen …
  • Richt een klimaatbende of in het basisonderwijs of start met een klimaattraject in het secundair onderwijs.

Een stapje verder: Eco-schools

MOS behoort tot een wereldwijd netwerk van scholen die zorg voor het milieu en duurzaamheid nastreven.  Zin om de school te profileren als (internationale) Eco-School? Spreek de MOS-begeleider aan en registreer je voor dit traject!

Outdoor Learning

Met outdoor learning gaan je leerlingen aan de slag met de school en haar omgeving: de buurt, de stad en de lokale natuur om leerdoelen buiten de klasmuren te behalen. Outdoor learning is een krachtige didactiek om tot leren te komen. 

Wil je zelf aan de slag met outdoor learning op jouw school? Neem dan contact op met de MOS-begeleider of neem een kijken op www.onderwijscentrumbrussel.be.

VGC-subsidies

Ook andere werkingen van de VGC zetten in op duurzame scholen:

Houd zeker rekening met de subsidiereglementen en deadlines voor indiening.

Meer informatie