Wat?

Hulp nodig bij de promotie van je sportactiviteiten of –werking? De VGC-sportdienst helpt je graag op weg. Onderstaande instanties kunnen zeker bij de VGC-sportdienst aankloppen voor hulp:  

 • Brusselse sportverenigingen
 • Organisaties actief in Brussel met een open sportaanbod
 • Brusselse gemeenschapscentra
 • Brusselse gemeenten
 • Sportfederaties

Je activiteiten kenbaar maken

Op sportinbrussel.be vind je een overzicht van alle Nederlandstalige sportactiviteiten in Brussel. Het gaat over lessen, kampen, clubwerking en evenementen. Voor G-sport (sporters met een beperking) zijn er ook activiteiten opgenomen die doorgaan in de Brusselse Rand.

Wens je je sportwerking (lessenreeks, sportkamp, evenement) kenbaar te maken op de website van de VGC-sportdienst? Voer dan jouw gegevens in in de centrale databank sport.brussels. De info die daar ingegeven wordt, verschijnt niet alleen op de algemene Brusselse sportdatabank sport.brussel, maar ook op de website van de VGC-sportdienst sportinbrussel.be.

  Brochures

  De VGC-sportdienst brengt jaarlijks heel wat publicaties uit waarin het Nederlandstalig sportaanbod van zowel sportclubs, gemeenschapscentra, sportorganisaties als Brusselse gemeenten wordt opgenomen. Je kunt de laatste publicaties van de VGC hier vinden.

  Sportgids

  De Sportgids verschijnt midden augustus en bevat 

  • het sportaanbod (lessen, clubs) voor kinderen en volwassenen
  • inclusief en exclusief sportaanbod voor mensen met een beperking (G-sport)
  • nuttige adressen
  • sportinitiatieven in de kijker
  • ...

  Wens je je activiteiten te laten opnemen in de sportgids? In mei start de opmaak hiervan. We baseren ons hiervoor op de informatie die je ingeeft in de centrale databank sport.brussels. Heb je geen toegang tot deze databank? Neem dan contact op met de sportdienst via sportdienst@vgc.be.

  Vakantiegids

  De Vakantiegids verschijnt drie maal per jaar (eind december, begin april en midden augustus). Deze gids bundelt alle Nederlandstalige vakantie-initiatieven voor kinderen jongeren tussen 2,5 en 18 jaar. Indien je tijdens de schoolvakantie een sportkamp organiseert dat ook toegankelijk is voor niet-leden, dan komt dit in aanmerking om opgenomen te worden in deze gids.

  Wens je je activiteiten te laten opnemen in de vakantiegids? Voer dan je activiteit in voor eind januari (editie zomervakantie), voor eind mei (editie herfst-kerstvakantie) en/of voor eind oktober (editie krokus- en paasvakantie). Heb je geen toegang tot de centrale databank sport.brussels. Neem dan contact op met de sportdienst via sportdienst@vgc.be.

  Affiches en flyers

  Met gedrukte affiches en flyers kun je lokaal promotie maken voor je activiteiten. Verspreid ze bij de plaatselijke bakker, sporthal of school. Hoe maak je zo’n affiche of flyer? Canva is een gratis programma dat je kunt gebruiken voor de opmaak van je drukwerk (of digitale kanalen).

  Er bestaan alvast enkele sjablonen in Canva met noodzakelijke elementen die je als organisatie moet aanvullen. Om de sjablonen te bewerken moet je eerst registreren/inloggen.

  Enkele richtlijnen:

  • De VGC biedt enkel de sjablonen aan en staat niet in voor het drukken van de flyers.
  • De vermelding van een Verantwoordelijk Uitgever (V.U.) is verplicht. Dat kan een bestuurslid of contactpersoon van de organisatie zijn.
  • ‘Less is more’; geef de informatie beknopt weer. Gaat het om veel info? Verwijs dan naar een website via een url of een QR-code.
  • ‘Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden’; gebruik een aantrekkelijke foto, logo’s, pictogrammen … Mensen en actiefoto’s werken het best, zorg wel dat je toestemming hebt (GDPR-wetgeving).

  Laat je je flyer graag nalezen of heb je nog hulp nodig? Laat het weten via sportdienst@vgc.be.

  Nieuwsbrieven

  De VGC-sportdienst stuurt maandelijks zowel een digitale nieuwsbrief voor de Brusselse sporter als voor Brusselse sportorganisaties uit. Via de nieuwsbrief voor Brusselse sportorganisaties blijft je organisatie zelf op de hoogte van de nieuwe sportprojecten, beleidsnieuws, vormingen, subsidiemogelijkheden en nog veel meer. Inschrijven voor deze nieuwsbrief doe je op de homepage van de VGC-sportdienst(onderaan).

  Wil je via (één van) deze nieuwsbrieven nuttige informatie verspreiden of promotie maken voor je activiteiten? Stuur dan je info door naar sportdienst@vgc.be.

  Sociale media

  Voor een overzicht van aankomende activiteiten, vacatures of andere sportnieuwtjes kun je de VGC-sportdienst ook volgen op Facebook en Instagram. Wil je gebruik maken van deze kanalen om promotie te maken voor je eigen activiteiten of ander sportgerelateerd nieuws te delen? Neem dan contact op met sportdienst@vgc.be. De VGC-sportdienst bekijkt samen met jou wat mogelijk is. 

  Daarnaast beheert de VGC-sportdienst ook een specifieke Facebookgroep voor sportclubs om clubs zo goed mogelijk te informeren over wat er speelt binnen de sportwereld (projectoproepen, vormingen, subsidies, ...). Niet alleen blijf je zo op de hoogte van de laatste sportgerelateerde ontwikkelingen, maar kunnen clubs ook zelf onderling informatie uitwisselen.

  Ben je een sportbegeleider en op zoek naar sportopdrachten in Brussel? Word dan ook lid van de Facebookgroep voor sportbegeleiders, een samenwerking tussen de VGC-sportdienst en Sportwerk Vlaanderen. Hier worden regelmatig eenmalige of duurzame lesopdrachten geplaatst.