Informatie en vorming

Oktober 2020

13/10/2020
H2020 Virtual Brokerage Event on the European Green Deal Call
Wat?: Een gratis, online internationaal evenement over de Green Deal Call. Op het programma staat onder andere: een voorstelling van de Green Deal-oproep, een voorstelling van de inzichten en verwachtingen van de Europese Commissie m.b.t. deze oproep.
Meer info en inschrijven.

13/10/2020
Euroguidance webinar ‘Leren in het buitenland of over de taalgrens’

Wat?: Wil je leerlingen graag (vlotter) kunnen helpen in hun zoektocht naar buitenlandervaring? Tijdens deze webinar kom je alles te weten over de nieuwe tool die Euroguidance Vlaanderen ontwikkelde voor keuzebegeleiders in het secundair onderwijs en de Syntra Leertijd centra (leerkrachten, CLB-medewerkers, leerlingen- en trajectbegeleiders). Deze tool is een relevant en duidelijk overzicht over leren in het buitenland en over de taalgrens. Daarnaast biedt de tool een aantal handige tips die zeker van pas kunnen komen tijdens de keuzebegeleiding.

14/10/2020
Euroguidance webinar ‘Leren in het buitenland of over de taalgrens’

Wat?: Wil je leerlingen graag (vlotter) kunnen helpen in hun zoektocht naar buitenlandervaring? Tijdens deze webinar kom je alles te weten over de nieuwe tool die Euroguidance Vlaanderen ontwikkelde voor keuzebegeleiders in het secundair onderwijs en de Syntra Leertijd centra (leerkrachten, CLB-medewerkers, leerlingen- en trajectbegeleiders). Deze tool is een relevant en duidelijk overzicht over leren in het buitenland en over de taalgrens. Daarnaast biedt de tool een aantal handige tips die zeker van pas kunnen komen tijdens de keuzebegeleiding.

14/10/2020
Online infosessie over Horizon Europa
Wat?: De onderhandelingen over Horizon Europa (HEU), het negende Europees Kaderprogramma voor O&I dat van start gaat in 2021, zitten in een eindfase.
Om je de meest actuele informatie van de specialisten ter zake te bezorgen, organiseert het Vlaams Departement Economie, Wetenschap en Innovatie op woensdag 14 oktober (van 14u tot 15u30) een online infosessie.
Om deel te nemen schrijf je je in via het inschrijfformulier onderaan deze pagina.

  14/10/2020
  Slotconferentie DELPHI-project

  Wat?: Online slotconferentie waar de resultaten worden voorgesteld van het Erasmus+ project DELPHI “Development of Continuing Professional Development for Heritage Interpretation to facilitate Lifelong Learning for Social Inclusion and European Cohesion” (2018-2020). DELPHI richt zich op erfgoedvertalers en -interpretatoren, mensen werkzaam in de erfgoedsector, maar ook docenten in de volwasseneneducatie en gemeenschapswerkers kunnen heel wat leren uit dit project. Het project zet in op de versterking van de competenties om Europese waarden en de Europese identiteit lokaal en in de regio’s te identificeren en erover te communiceren. Dit alles in overeenstemming met de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling (SDG’s) en de Europese Conventie over de Waarde van Erfgoed voor de Samenleving.

  15/10/2020
  Webinar: Inspiratiedag - Internationalisering in het Onderwijs
  Wat?: Wil jij je collega’s en leerlingen het onderwijs in andere Europese landen laten ontdekken? En heb je geen idee hoe je start met een Erasmus+-aanvraag? Deed je al een eerste ervaring op en wil je ontdekken welke verdere mogelijkheden er zijn, hoe je samenwerkingen verder kan uitbouwen of wat de nieuwste trends zijn binnen internationalisering. Dan is deze inspiratiedag absoluut iets voor jou.

  15/10/2020
  Een Europese Green Deal - Het eerste klimaatneutrale continent worden

  Wat?: Tijdens deze avondlezing, georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen, staan volgende vragen centraal: Hoe kunnen we de mogelijke botsingen tussen een ambitieus klimaatbeleid en sociale rechtvaardigheid overbruggen? Het event gaat zowel fysiek als digitaal door.

   19-23/10/2020
   Go Strange Level Up

   Wat?: Een hele week lang word je ondergedompeld in niet-toeristische buitenlandervaring voor jongeren. JINT vzw biedt jongeren ook heel wat inspiratie en informatie via getuigenissen, een online expo, webinars, chatsessies, enz ... Naast het online aanbod voorziet JINT ook een fysiek evenement op woensdag 21 oktober (Hal 5, Leuven). Jongeren kunnen face-to-face jongeren ontmoeten die de stap reeds waagden. Go Strange-experts verwijzen door naar de juiste diensten en organisaties.

   21/10/2020
   Een nieuwe impuls voor de Europese democratie - Onze democratie koesteren, beschermen en versterken

   Wat?: Tijdens deze avondlezing, georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen, staat volgende vraag centraal: Is de EU democratisch of hebben grote bedrijven te veel invloed? Het event gaat zowel fysiek als digitaal door.

   22/10/2020
   Studiedag "Werken aan een duurzaam internationaliseringsbeleid"

   Wat?: Brengt jouw school het buitenland naar binnen of stuurt ze leerkrachten of leerlingen naar het buitenland? Heb je het plan opgevat om jullie internationaliseringsinitiatieven in de missie, visie en het beleidsplan van de school te verankeren? Tijdens deze studiedag krijg je goede voorbeelden, inspiratie en tips om je internationaliseringsplannen en -strategie verder uit te werken en kan je van gedachten wisselen met andere scholen om ervaringen uit te wisselen.
   Voor wie?: Deze studiedag is bedoeld voor scholen die internationalisering gestructureerd willen uitbouwen en al ervaring hebben met Europese projecten of andere internationaliseringsinitiatieven.

   November 2020

   10/11/2020
   Vraag en antwoord sessie Europass-Mobiliteit 10/11/2020 13u-14u

   Wat?: Corona heeft een impact gehad op de (geplande) stages en leermobiliteiten van het schooljaar 2019-2020 en zal ook het komende schooljaar 2020-2021 nog beïnvloeden. Daarom organiseert Epos vzw een korte ‘vraag en antwoord’- sessie rond Europass-Mobiliteit.

   19/11/2020
   Bevordering van onze Europese levenswijze - Onze burgers en onze waarden beschermen

   Wat?: Tijdens deze avondlezing, georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen, staat volgende vraag centraal: Grenzen controleren of solidariteit versterken: hoe moeten we de Europese levenswijze bevorderen? Het event gaat zowel fysiek als digitaal door.

   24/11/2020
   Partnersearches Erasmus+: Project Development Workshop
   Wat?: Is je organisatie geïnteresseerd om mee te werken aan een internationaal Erasmus+ project waarbij je ervaringen uitwisselt en/of innovatieve tools ontwikkelt? Dan kan je deelnemen aan deze Project Development Workshop. Tijdens deze workshop werken organisaties uit hoeken van Europa samen met hun partners aan hun Erasmus+ projectidee en geeft de Europese Commissie tips en tricks voor een Erasmus+-project (KA2 en KA3).
   Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan ten laatste op 5 november aan als partner.
   Meld je hier aan als partner voor een van de projectideeën.
   Hier kan je de verschillende projecten vinden.

   24/11/2020
   Save the date: launch nieuwe Europass Vlaanderen
   Wat?: Op 1 juli lanceerde de Europese Commissie de nieuwe Europass. Wil jij meer weten wat er veranderd is en welke mogelijkheden de nieuwe Europass biedt? Houd dan 24 november alvast vrij in je agenda!
   Meer informatie volgt, maar je kan alvast een kijkje nemen op de website van Europass Vlaanderen.

   25/11/2020
   Een economie die werkt voor mensen - Werken aan sociale rechtvaardigheid en welvaart

   Wat?: Tijdens deze avondlezing, georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen, staat volgende vraag centraal: Kunnen we verwachten dat de EU een meer rechtvaardige sociaal-economische richting zal uitgaan na Covid-19? Het event gaat zowel fysiek als digitaal door.

   December 2020

   8-9/12/2020Online contactseminarie “Anything International!?- Building the Foundation for International Mobility”
   Wat?: Tijdens dit online contactseminarie kom je te weten wat de huidige trends en prioriteiten zijn rond inclusie in scholen. En je komt te weten hoe Erasmus+/eTwinning kan worden gebruikt voor het verbeteren van inclusieve praktijken. Je krijgt informatie over de ondersteuningsmogelijkheden binnen Erasmus+ en eTwinning voor projecten in het buitengewoon onderwijs. Tot slot krijg je tijdens dit event de kans om goede praktijken uit te wisselen en te netwerken.
   Voor wie?: Epos selecteert twee kandidaten om deel te nemen aan dit online contactseminarie. Het event staat enkel open voor leerkrachten of directeurs uit het buitengewoon basisonderwijs of secundair onderwijs. Heb je interesse? Stel je dan kandidaat voor 6/11/2020. Meer info.

   10/12/2020
   Save the date: Grensverleggers 2020

   Wat?: Meer info volgt.

   15/12/2020
   JINT Info- en vormingsdag: kwaliteit en participatie
   Wat?: Verken de mogelijkheden van Erasmus+: Youth in Action en het European Solidarity Corps, de middelen die je kan aanvragen en krijg een pak info en tips, op maat van jouw project. Maak kennis met de ondersteuning die JINT jouw project en organisatie of groep kan bieden. Volg een van de twee interactieve vormingssessies: een sessie rond kwaliteit of een sessie rond participatie. Krijg individuele feedback op je project(idee). 
   Deelnemen aan een vormingssessie kost €5. Deelname aan de andere delen van de info- en vormingsdag is gratis.  Het programma vind je hier. 

   Januari 2021