Jongeman, Amin, aan metro-uitgang Madou.
Amin: “Hey iedereen, ik ga vandaag op pad met Sofia. Want Sofia wil graag kinderbegeleider worden en ze vroeg aan mij om mee uit te zoeken hoe ze daaraan kan beginnen. Dus, ik neem haar mee naar het Beroepenpunt bij Actiris.” Amin loopt richting een toren.
Actiris – Beroepenpunt
Hij ontmoet Sofia, een jonge vrouw. Ze gaan naar binnen, iemand wijst hen de weg. Ze gaan zitten bij een vrouw. Caroline – Huis voor Gezondheid: “Waarmee kan ik jullie helpen?”
- Sofia: “Ja ik wil heel graag kinderbegeleider worden. Ik zie kinderen supergraag, zeker de allerkleinsten, mijn droom is altijd geweest om met kinderen te werken. En ik wil daar graag een rol in spelen. Maar ik weet niet goed hoe ik daaraan kan beginnen.”
- Caroline: “Ja natuurlijk, er zijn verschillende manieren om de opleiding tot kinderbegeleider te starten. Als volwassene kan je de opleiding volgen bij bijvoorbeeld CVO Brussel in Anderlecht.”
- Amin: “En hoelang duurt zo’n opleiding?”
- Caroline: “De standaardopleiding duurt anderhalf jaar, afhankelijk van hoeveel lesdagen je per week wil volgen. Zo kan je kiezen voor een deeltijds traject, wat handig is in combinatie met een gezin of werken en je kan de opleiding ook volgen met lessen Nederlands, dan duurt de opleiding 2 jaar.”
- Sofia: “Ok, dat klinkt echt geruststellend. Ik heb er echt wel zin in. Hoe kan ik mij nu inschrijven en hoe zou ik daaraan kunnen beginnen?”
- Caroline: “Je kan jezelf rechtstreeks inschrijven bij CVO of via VDAB Brussel. Er is een instapmoment in september, en ook een in januari. Zij zullen eerst een persoonlijk intakegesprek met jou voeren om na te gaan welk traject het best bij jou past. Het is dus echt een opleiding op maat.”
- Amin: “Oké, Go for it!”
- Sofia: “Yes!”
Een paar maanden later – Opleiding Kinderbegeleider
Beelden van Sofia in een klas met andere cursisten, groepswerk. Ze staan rond een tafel met een maquette van een kinderdagverblijf. Whatsapp-berichten verschijnen op het beeld:
- Amin: Hoe gaat het op school?
- Sofia: Ik had vandaag een superinteressante les over samenwerken met gezinnen.
- Amin: Cool!
- Sofia: Ja het schooljaar is voorbij gevlogen. Nu op zoek naar een job.
- Kom je anders mee naar een jobdating om werkgevers te ontmoeten?
- Amin: Ja tof, tot dan!
Jobdating CVO Brussel – VGC
Amin staat buiten voor het schoolgebouw: “Ik ben aangekomen op de jobdatingbeurs waar Sofia haar cv uitdeelt en vacatures ontdekt in de Brusselse kinderopvang. Ik ben benieuwd hoe het loopt. Let’s go.”
Studenten ontmoeten werkgevers
Amin loopt rond tussen de werkzoekenden en de stands van kinderdagverblijven. We zien mensen praten met elkaar en papieren uitdelen.
Amin staat terug buiten voor het schoolgebouw. Sofia komt ook naar buiten.
- Amin: “En, wat vond je ervan?”
- Sofia: “Ja ca va, Ik was eerst een beetje zenuwachtig, maar nu ik al die leuke organisaties zie, zie ik het echt wel zitten.”
- Amin: “En… was er een match?”
- Sofia toont papieren: “Ja, kijk, dat is kinderdagverblijf Pluchke in Ukkel, ze zijn op zoek naar nieuwe kinderbegeleiders en ik heb gezien dat hun pedagogische visie ook overeenkomt met mijn visie dus ik ben echt geïnteresseerd om te gaan solliciteren.”
Sofia aan het werk bij kinderdagverblijf Pluchke
We zien de gevel van kinerdagverblijf Pluchke. Binnen in het gebouw zit Sofia met 2 andere vrouwen te praten. Heidi, verantwoordelijke kinderdagverblijf, en Mihriban, pedagogisch ondersteuner Opgroeien in Brussel.
Er ligt een boek op tafel met als titel ‘Groeiboek’.
- Mihriban: “Dat is een Groeiboek dat we ontwikkelden met Opgroeien in Brussel. Elke startende kinderbegeleider krijgt zo’n boekje om zijn of haar eigen groei op te volgen in de eerste 2 jaar.”
- Heidi: “Inderdaad, wij vinden een warm welkom ook superbelangrijk bij ons in ’t kinderdagverblijf.”
Daarna zien we sfeerbeelden:
- Kindjes spelen buiten op speeltuigen.
- Sofia speelt met de kindjes.
- Een andere kinderbegeleider zit met een kind op schoot.
Wil jij ook werken in de kinderopvang? Werkenvoorketjes.be
Met dank aan: Logo’s van
- Werken voor ketjes
- Beroepenpunt
- Huis voor Gezondheid
- Kinderdagverblijf Pluchke