Via livestreams genieten van cultuur in woonzorgcentra en lokale dienstencentra
Een cultuurvoorstelling streamen
Wil u een culturele voorstelling live in uw woonzorgcentrum of lokaal dienstencentrum brengen, dat kan! Een selectie voorstellingen uit het nieuwe culturele seizoen staat voor u klaar via (live)streaming (internet). Via die weg bekijkt u een voorstelling op het moment dat die plaatsvindt. Past dat moment niet, dan is een opname via internet (stream) beschikbaar om de voorstelling later te bekijken.
De VGC ondersteunt de woonzorgcentra of lokale dienstencentra om een (live)stream te organiseren. En we maken de beleving nog mooier alsof bewoners en bezoekers zelf aanwezig zijn in de zaal. We voorzien bijvoorbeeld toegangstickets van elke voorstelling, een aangepaste intro. Deelname is volledig gratis.
Dit initiatief komt tot stand in samenwerking met het Brussels Ouderenplatform, de 22 gemeenschapscentra en Cultuurconnect.
Opgelet! Vlaamse zorgcentra kunnen zich enkel aanmelden via hun lokale cultuurpartner (cultuurhuis of cultuur- of vrijetijdsdienst).

Programma 2023 - 2024
Extra en permanent aanbod

Workshops beweeg- & zang-coaching
Online workshops op:
- dinsdag 23 januari 2024 van 10 u. tot 12 u. (Nederlandstalig)
- donderdag 25 januari 2024 van 10u. tot 12 u. (Franstalig)

Brusselse Conférences (permanent aanbod)
Opname: blijvend beschikbaar
Duur: ± 1.30 u.
Livestreamen: hoe doet u dat?
Veelgestelde vragen
Dit programma richt zich tot senioren die niet voldoende mobiliteit meer hebben om zich te verplaatsen naar een theater of concertzaal. Namelijk bewoners van Brusselse woonzorgcentra, bezoekers van lokale dienstencentra of andere (zorg)instellingen met een publiek dat zich niet meer kan verplaatsen naar een voorstelling.
Wanneer uw centrum is ingeschreven, ontvangt u enkele dagen voor de voorstelling de (vimeo)link van de livestream. Om de voorstelling te volgen, hoeft u die link enkel nog te openen via een laptop. Daarna projecteert u de (live)stream via een projector op een scherm. De projector, laptop en geluidsboxen staan in verbinding met elkaar, en met een ethernetkabel.
Belangrijk aandachtspunt: u moet met een vaste internetverbinding werken, namelijk een ethernetkabel. Die maakt de connectie van de modem naar de laptop. Gebruik nooit draadloos internet (wifi) want die kan de grote hoeveelheid data niet verwerken. Beeld en geluid zijn dan van slechte kwaliteit.
Ons netwerk van partners kan u ondersteunen bij het opstellen van materiaal en het gebruik ervan. Test het materiaal en de internetverbinding zeker enkele dagen vooraf om er zeker van te zijn dat alles werkt. Op de dag van de voorstelling testen we de connectie enkele uren voor de voorstelling.
We maken per voorstelling ook een whatsappgroep om contact met elkaar te houden en problemen snel te kunnen melden. Enkele dagen vooraf nodigen we u uit om aan te sluiten bij de whatsapp-groep. Het is daarom belangrijk dat u een mobiel nummer doorgeeft waarop het centrum bereikbaar is op de dag van de voorstelling.
- Een laptop
- Een projector (beamer)
- Geluidsversterking: luidspreker(s) die door een kabel met de laptop zijn verbonden
- Een projectiescherm, grote TV of witte muur
- Een vaste internetconnectie via ethernetkabel (geen wifi, dit is niet stabiel)
- Een verduisterd lokaal: gordijnen kunnen al volstaan
Ontbreekt er iets van deze lijst in uw woonzorgcentrum? Duidt dit aan in het inschrijvingsformulier. Dan kunnen wij ons netwerk inschakelen om u helpen met ontbrekend materiaal, de logistiek en test.
Als internetbrowser gebruikt u best Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge.
Dit programma biedt u zowel livestreams aan als opnames van de voorstellingen.
Een livestream heeft het voordeel dat bewoners en bezoekers zich meer betrokken voelen omdat ze de sfeer in de concert- en theaterzaal live beleven.
Een opname heeft het voordeel dat u kijkt op de dag en het uur dat het beste voor u past. Een aandachtspunt: de opnames zijn meestal slechts enkele dagen beschikbaar. Dit heeft te maken met rechten die op de voorstelling rusten en waarvoor moet worden betaald: rechten van artiesten, componisten, uitvoerders of partituren.
Er zijn heel wat creatieve mogelijkheden waarmee u bewoners en bezoekers het gevoel geeft er live bij zijn.
- Hang vooraf programma-affiches uit in het woonzorgcentrum of lokaal dienstencentrum, deel folders en tickets van de voorstelling uit, nodig mensen persoonlijk uit, ...
- Scheur bij de ingang van de zaal tickets, deel een eventueel programmaboekje uit of geef een introductie op de voorstelling, ...
- Kleed de zaal aan in het thema van de voorstelling, rol de rode loper uit, hang aan de toegangsdeur een (theater)gordijn, …
- Voorzie sfeerverlichting door lichten te dempen, theelichtjes of kleine lichtpunten te plaatsen, verspreid over de zaal en bij het binnenkomen.
- Voorzie wat drankjes en hapjes tijdens de pauze, voor of na de voorstelling.
- Moedig bewoners en bezoekers aan zich extra feestelijk uit te dossen, voor een 'avondje uit'.
… de mogelijkheden zijn onbeperkt. Dit is ook een kans om familieleden of vrijwilligers uit te nodigen.
Wij proberen het live gevoel te verhogen door:
- een intro: een spreker verwelkomt de deelnemende centra, beelden van het binnenkomende publiek worden getoond
- een outro: we nemen afscheid van de deelnemende centra, eventueel laten we de camera nog even doorlopen en zie je beelden van het podium dat wordt opgeruimd, we tonen tenslotte een mix van sfeerbeelden die de centra via whatsapp naar ons stuurden tijdens de voorstelling.
Dit programma is helemaal gratis voor uw woonzorg- of lokaal dienstencentrum.
Inspiratie uit vorige seizoenen
Maak van de livestream een 'avondje-uit' in het theater. Enkele sfeerbeelden uit Seniorie Bizet.
En bekijk de film van het interactief klassiek concert Sing 2.0 op 8 maart 2022. De film vindt u onder de foto's.