Opvoeden

Waar kan je zoal terecht voor vragen over opvoeden?

Opvoeden is een spontaan, leuk en fascinerend proces. Opvoeden is bij iedereen anders. Als ouder ben je de eerste opvoeder. Opvoeden is soms een uitdaging, maar je staat er niet alleen voor!

Huis van het Kind

Huis van het kind Brussel bundelt heel wat organisaties die iets te maken hebben met opgroeien, opvoeden van kinderen of vragen bij zwanger zijn en zet zich zo in voor een geïntegreerde en afgestemde dienstverlening. Huis van het Kind Brussel is er voor alle kinderen en jongeren, (aanstaande) moeders en vaders en andere opvoedingsverantwoordelijken die aansluiting zoeken bij het Nederlandstalige aanbod.

Huis van het Kind – Ket in Brussel vzw werkt hiervoor samen met partners die een aanbod hebben naar de doelgroep toe om zo maximale ondersteuning te bieden voor Brusselse gezinnen.  Voorbeelden van partners zijn onder meer i-mens, de Inloopteams, het CAW, ECK Volle maan, regioteams van Kind & Gezin,...

© Lander Loeckx

Daarnaast heeft Huis van het Kind – Ket in Brussel vzw ook een eigen aanbod en organiseren ze de spel- en ontmoetingsplaatsen Baboes, Babyboost en KOALA. Baboes is een ontmoetingsplaats waar je als ouder, groutouder of andere opvoeder samen met je kind kan spelen. Je kan er een praatje maken met andere ouders en gezellig een kop koffie of thee drinken. Kinderen van 0 tot 4 jaar ontdekken hier veel speelgoed in een aangename en prikkelende ruimte en leren er andere kinderen leren kennen.

Op 7 september 2018 opende het allereerste fysieke Huis van het Kind Brussel officieel haar deuren en dat werd uitgebreid gevierd op de locatie Nieuwland in de Marollen. In mei 2019 volgde het tweede Huis van het Kind Noord in Schaarbeek. In de loop van de komende jaren zal er opnieuw met steun van de VGC nog een locatie openen in Jette.

Opvoedingsondersteuning

Naast Huis van het Kind houden volgende organisaties zich bezig met vragen over opvoeden:

  • Bij Hopon kan je per mail of telefonisch terecht met vragen over het opvoeden van kinderen tot 12 jaar. Hopon organiseert ook oudercafés. Je praat er over de grenzen van talen en culturen heen over opvoeding.
  • Het Huis Der Gezinnen staat open voor aanstaande ouders en ouders met kinderen tot 8 jaar. Je kan er verhalen en vragen over opvoeding delen met andere ouders of langskomen voor een individueel gesprek.
  • In de consultatiebureaus van Kind en Gezin kan je tijdens een raadpleging vragen stellen over de ontwikkeling, de gezondheid, de opvoeding … van jekind.

Daarnaast helpen het Vlaams Instituut voor Gezond Leven en Logo Brussel ouders met opvoedingsvragen over een gezonde levensstijl.