Speelzomer 2022 in Brussel met Playcation

De VGC wil van Brussel een stad maken op kindermaat. Veel bewegen en vrij spel is belangrijk voor kinderen. 
Playcation maakt daarom ruimte voor spel en beweging!

PLAYCATION 2022: het verslag

De kindvriendelijke stad, het is één van de krachtlijnen van het strategisch meerjarenplan van de VGC. Een kindvriendelijke stad maakt letterlijk ruimte voor spelen in de stad. Vandaag is dat niet voor elk Brussels kind evident.
Deze zomer ondersteunde de VGC daarom een experiment op rond speel- en sportimpulsen in de publieke en semi-publieke ruimte, voor kinderen èn volwassenen.

In dit overzicht ‘Dit was Playcation 2022’ vindt u alle projecten, hun locaties en hoe ze werden onthaald.  Partners gaven een score en we trokken uit elk project lessen voor een volgende editie.

Tekening van wafel, spelende kinderen

Playcation laat je spelen

Bamboe-atelier

Bamboe-atelier

Bouw met bamboe op verschillende pleinen in Brussel. Elke week een nieuwe locatie, elke week de kans om de creatiefste constructies te bedenken en maken.
Building Out Loud bouwspeelplaats
© Maryan Sayd

Building Out Loud bouwspeelplaats

In de Vierwindentuin in Sint-Jans-Molenbeek (her)ontdekken kinderen en jongeren het plezier van het bouwen. Ze realiseren er hun zotste ideeën onder de kundige leiding van Decoratelier.
Beweegbanken
© Hageland Express

Beweegbanken

Sport en beweeg met heel de familie op de twee tijdelijke beweegbanken.
Ontdek hier waar je je sportief kan uitleven.
Skatepark

Skatepark

Ollie en kickflip je zomer lang naar een nieuw niveau in het Woluwepark. Raion vzw geeft opleidingen voor beginnende en gevorderde skaters.
Klauterparcours WaBo
© Plantentuin Meise

Klauterparcours WaBo

Ploeter door het blotevoetenpad of probeer eens een laag hoogteparcours. Plezier voor alle leeftijden te vinden bij GC Wabo.
Straatschilderingen
© Alice van Innis

Straatschilderingen

Verschillende artiesten dompelen Brussel onder in kleur. Zoek de beestjes, spring over de schilderingen of laat je straat open bloeien tijdens je lokale speelstraat.
Spelletjes van vroeger
© Collectie Archief van de Chiro van Stokkel, Erfgoedbank Sint-Pieters-Woluwe

Spelletjes van vroeger

Hoe werd er vroeger gespeeld voor de uitvinding van spelconsoles en tablets? (Her)ontdek het samen met je kinderen op verschillende plekken in Brussel doorheen de zomer.
Hypecourt Jacques Francksquare

Hypecourt Jacques Francksquare

Kunstenares Katrien Vanderlinden geeft een onverwachte draai aan het Jacques Franckplein in Sint-Gillis.

Waar kan je nog spelen deze zomer?

Stadssporten in de parken
© Leefmilieu Brussel

Stadssporten in de parken

Roller Slackline, Parkour, Street basket, ... ? Van mei tot september maak je in de gewestelijke parken van Brussel kennis met deze stadssporten. Iedereen welkom: jong en oud!
In the Streets
© stad Brussel

In the Streets

De hellingen van het Justitiepaleis en het Brouckèreplein zijn het ideale toneel om enkele 'urban' sporten uit te proberen. Van 14 juli tot 14 augustus.
Sport en spel in het groen
© Xavier Claes

Sport en spel in het groen

Gaan we buiten spelen?
In deze mooie selectie groene ruimtes in heel Brussel vind je zeker een plek waar je nog meer kan ravotten of juist stil genieten.
Bouwkamp ‘The Museum of Innocence’
© Lisa Matthys

Bouwkamp ‘The Museum of Innocence’

Bouw mee aan het museum van de toekomst, met KANAL-Centre Pompidou. Iedereen welkom in de stadsboerderij van het Maximiliaanpark om te timmeren en hameren.
Info via workshops@kanal.brussels.
Open Streets in Molenbeek
© Ivan Put

Open Streets in Molenbeek

7 zomerstraten, 9 zomerweken lang, in Sint-Jans-Molenbeek. Veel ruimte om met vriendjes te spelen en bewegen tijdens de lange zomerdagen. Bekijk welke straat wanneer aan de beurt komt.
Ketmet
© Cultureghem

Ketmet

Het grootste overdekte speelplein van Brussel? Dat is Ketmet, onder de grote hal van de Abattoir van Anderlecht. Elke woensdag 1000 m2 om te spelen, sporten, ontmoeten, en een heerlijk vieruurtje te proeven.
Zwemmen in openlucht
© FLOW

Zwemmen in openlucht

Verkoeling zoeken in het water of gewoon wat plonsen in openlucht? Het kan weer bij het zwembad van FLOW!
N22 zomert!

N22 zomert!

Brussel ontpopt zich deze zomer opnieuw tot een verrassende vakantiebestemming voor jong én oud. Met de 22 Brusselse gemeenschapscentra, N22, die in hun lokale wijken kleine èn grote initiatieven in gang trekken.