Hypecourt Jacques Francksquare

De Jacques Francksquare in Sint-Gillis werd enkele jaren terug heraangelegd en heeft sindsdien een terrein met twee basketbalvelden en een voetbalveld met enthousiaste gebruikers. Toch leven er vragen over die heraanleg bij omwonenden. Hoe kan je het plein opvrolijken? Hoe kan je het terrein aantrekkelijker maken voor andere leeftijden en voor meisjes?  

Kunstenares Katrien Vanderlinden nam de handschoen op. Deze illustrator en art director maakte eerder al 'streetart' die hoge ogen gooide in de nationale en internationale pers, zoals haar 'hypecourts' in Aalst en Berlijn. In Sint-Gillis gooide ze het echter over een andere boeg. ‘Ik heb hier gestudeerd en gewoond en ik heb een groot hart voor Brussel’, zegt Katrien Vanderlinden. ‘Ik zocht naar iets dat bekend is bij alle nationaliteiten, bij jong en oud. 'Something that makes you smile'. Ik zocht naar iets typisch van hier.’ 

Deze vloerschildering werd gerealiseerd samen met jongeren uit de wijk en met de jeugddienst van de gemeente Sint-Gillis. Zes jonge buren schilderden elke dag mee. Het kunstwerk is opgevat als een tijdelijke interventie en zal geleidelijk verdwijnen.  

Realisatie tussen maandag 11 en donderdag 14 juli 2022. 
Opening: maandag 18 juli om 12.30 u.

Partners: gemeente Sint-Gillis 
Concept: Katrien Vanderlinden 
Uitvoering: Katrien Vanderlinden, jongeren uit de wijk, gemeente Sint-Gillis