Reducties

Wil je graag deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten (sport-, jeugd- of culturele activiteiten) in Brussel? Dan kun je soms meedoen aan een voordeliger tarief. Er bestaan verschillende vormen van korting of tussenkomsten voor deelname aan sport-, jeugd- of culturele activiteiten. Sommige kortingen zijn er voor iedere Brusselaar. Andere alleen voor Brusselaars met een kleiner inkomen. 

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste reducties en terugbetalingen:

Brusselse gemeenten

Anderlecht

Anderlecht

Brussel

Brussel

Elsene

Elsene

Etterbeek

Etterbeek

Evere

Evere

Ganshoren

Ganshoren

Jette

Jette

Koekelberg

Koekelberg

Oudergem

Oudergem

Schaarbeek

Schaarbeek

Sint-Agatha-Berchem

Sint-Agatha-Berchem

Sint-Gillis

Sint-Gillis

Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Joost-ten-Node

Sint-Joost-ten-Node

Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

Ukkel

Ukkel

Vorst

Vorst

Watermaal-Bosvoorde

Watermaal-Bosvoorde

Fiscaal aftrekbaar

Verschillende vrijetijdsactiviteiten vallen onder ‘kinderopvang’. Daardoor kunnen ouders het inschrijvingsgeld voor die activiteiten aftrekken van hun personenbelasting.

 • Tot 14 euro per opvangdag per kind is aftrekbaar (vanaf het inkomstenjaar 2021 - aangifte in 2022)
 • Verschillende opvangkosten per dag zijn combineerbaar, maar het maximumbedrag per dag blijft 14 euro.
 • Er is geen beperking in aantal opvangdagen per jaar.
 • De ouders krijgen voor die uitgaven tot 45% belastingvermindering.

Voorwaarden voor fiscale aftrek van kinderopvang?

 • Het gaat om kinderopvang buiten de gewone schooluren voor kinderen tot 14 jaar of voor jongeren tot 21 jaar met een zware beperking.
 • De uitgaven moeten gebeurd zijn vóór die leeftijd. De fiscale aftrek vervalt vanaf de 14de of de 21ste verjaardag, ook al is de activiteit dan nog bezig.
 • Het kind moet fiscaal ten laste zijn van de belastingplichtige.

Hoe krijg je een fiscaal attest?

Je krijgt automatisch een fiscaal attest van de organisatie waar je je kind inschreef. Dat attest gaat over activiteiten van het voorbije kalenderjaar. Kreeg je het attest toch niet op tijd? Vraag het dan aan de organisator van het kamp.

Voor het VGC-sportaanbod voor kinderen of het aanbod van Aximax, de gemeenschapscentra of de speelpleinwerking van de VGC krijg je automatisch na afloop van de activiteit een fiscaal attest in je persoonlijke Kwandoozone (tickets.vgc.be). Je ontvangt een mail zodra het attest beschikbaar is.

Meer info vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Paspartoe

Paspartoe is dé vrijetijdspas voor Brussel voor iedereen vanaf 3 jaar. Met deze pas kan je punten sparen door deel te nemen aan tal van sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten. Genoeg punten gespaard? Ruil ze dan om voor leuke voordelen (kortingen, gratis tickets of gadgets) bij een Paspartoe-partner naar keuze.

 • Heb je een beperkt inkomen? Dan kun je een gratis Paspartoe tegen kansentarief aanvragen. Je krijgt naast voordelen ook extra kortingen op activiteiten en evenementen van Paspartoe-partners, waaronder Jeugdcentrum Aximax, de Brusselse gemeenschapscentra en de VGC-sportdienst.
  Op de website van Jong in Brussel, Sport in Brussel, N22 en Jeugdcentrum Aximax vind je het Nederlandstalige vrijetijdsaanbod voor klein en groot. Heb je een betalende activiteit gevonden die bij je past? Dan vind je bij de detailinfo naast de basisprijs, soms ook een prijs tegen Paspartoe-kansentarief. Je herkent deze activiteiten aan het icoontje van Paspartoe, naast de titel van de activiteit.
  Je Paspartoe tegen kansentarief is geldig voor één jaar. Kom je na dit jaar nog in aanmerking? Dan wordt je Paspartoe tegen kansentarief verlengd. 

Opgelet: het aantal plaatsen bij vrijetijdsactiviteiten aan reductieprijs is beperkt.

Liever in groep?
Ben je lid van een vereniging of organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en wil je voordelig op uitstap? Dat kan! Vraag je groepspas voor verenigingen aan en geniet volop van het Brusselse culturele aanbod.

Hoe en waar vraag je jouw Paspartoe aan? Hoeveel kost dit? Waar kan je hem gebruiken? Welke omruilvoordelen zijn er? Een antwoord op al deze vragen vind je terug op de website van Paspartoe.

Ziekenfonds

De meeste ziekenfondsen of mutualiteiten betalen een deel van de kosten van bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld terug om de financiële drempel voor sport- en jeugdactiviteiten te verlagen. Iedereen die aangesloten is bij een mutualiteit, heeft recht op die terugbetalingen. Er zijn vaak verschillende voordelen. 

Hoe aanvragen?

 1. Vraag het formulier aan bij je ziekenfonds of download het van hun website.
 2. Ga met je ingevulde aanvraag naar een sport-, jeugdvereniging of de VGC-sportdienst. Die vullen de nodige gegevens in en zetten een handtekening of stempel op je aanvraag.
 3. Bezorg je aanvraag aan je ziekenfonds. Die schrijft het bedrag over op je bankrekening.