Alvine en Eva

"Samen leren we de stad op een nieuwe manier kennen"

Eva en Alvine leerden elkaar in 2021 kennen via het CoNnect-buddyproject van de VGC en FMDODit project brengt nieuwe en minder nieuwe Brusselaars samen. Eva en Alvine gingen samen op pad en ontdekten zo Brussel op een nieuwe manier. Twee jaar later spreken ze nog altijd af. Hun buddyrelatie groeide uit tot een waardevolle vriendschap.

Meteen een klik  

Alvine kwam van Kameroen naar Brussel om te studeren. In het begin was het niet makkelijk. Door COVID-19 was het moeilijk om mensen te leren kennen en vriendschappen op te bouwen op school. Ze voelde zich eenzaam. Toen ze een inburgeringstraject volgde bij Bon leerde ze het buddyproject kennen en schreef ze zich meteen in. Zo leerde ze Eva kennen. Eva is 22 jaar en groeide op  in Brussel. Eva wou graag Brussel tonen aan iemand die nieuw is in de stad en tegelijk ook de cultuur van haar buddy beter leren kennen. De eerste keer dat ze elkaar ontmoetten was op een vroege ochtend in het Warandepark. Er was onmiddellijk een klik: “Alvine kwam vol enthousiasme op mij afgelopen. Haar uitstraling werkte aanstekelijk en zorgde meteen dat de klik goed zat tussen ons.”

Samen de stad ontdekken

Sindsdien spreken Alvine en Eva regelmatig af. Ze gaan samen picknicken in het park “om bij te babbelen en naar de mensen te kijken”, vertellen ze met een glimlach. Ook zijn ze al gaan bowlen. Eva toonde Alvine het mooie uitzicht vanop het Poelaertplein en ze volgden samen zumbales bij Les Gazelles de Bruxelles. Zo leren ze de stad en elkaar beter kennen. Een onvergetelijk moment was de karaokeavond op ‘Allee du Kaai’, toen zongen ze luidkeels samen hun favoriete liedjes. Alvine en Eva vinden altijd wel iets leuks om samen te doen. “In Brussel op ontdekking gaan stopt nooit”, vertelt Eva. Brussel inspireert hen ook. “Brusselaars zijn mooie, sympathieke mensen”, zegt Alvine. Eva vult aan: “Brussel is levendig. Iedereen is verschillend en daarom begrijp je elkaar juist beter.”

Je weg zoeken als nieuwkomer in Brussel  

Hoewel Eva en Alvine met een heel positieve blik naar Brussel kijken, herkennen ze ook dat er nog veel moeilijkheden en drempels bestaan, zeker voor nieuwkomers. Alvine vertelt dat het soms moeilijk is om als nieuwkomer je leven op te bouwen in een nieuwe stad. “Een job vinden is niet makkelijk. Maar een job vinden helpt je wel om zelfstandiger te worden.” Ze dromen van een stad waarin alle nieuwkomers dezelfde kansen krijgen. Dat is nu niet het geval.  Eva zegt: “Ik zou graag hebben dat elke nieuwkomer een warme ontvangst krijgt. Vertrouw erop dat alle nieuwkomers de kansen die ze krijgen met beide handen zullen grijpen.”

Ook letterlijk je weg vinden in Brussel is niet evident. Alvine kwam vroeger wel eens te laat, vaak omdat ze het moeilijk vond om met de gps op haar gsm door de stad te navigeren. Door te oefenen samen met Eva, gaat het al een stuk beter. Maar het buddyproject en de band met Eva gaf haar nog veel meer: een netwerk, vriendschap. Door Eva te leren kennen bouwt Alvine aan haar netwerk en kan ze haar vrije tijd op een leuke manier invullen. Alvine vertelt: “Je leert nieuwe locaties kennen en doet activiteiten waardoor je meer deelneemt aan de samenleving. Het project heeft me ook gemotiveerd om Nederlandse lessen te volgen en dan ook Nederlands te oefenen met Eva”

Een blik naar de toekomst  

Eva en Alvine vinden dat nog meer Brusselaars buddy moeten worden. “We hebben iets moois opgebouwd dankzij het project en we willen dat graag aan anderen tonen,” vertelt Eva. “Vaak wordt er bij nieuwkomers de nadruk gelegd op het hebben van een job en spreken van de taal. Informele gelegenheden zijn vaak nog waardevoller. Om mensen te leren kennen en de taal op een leuke manier te oefenen. CoNnect biedt zo’n kansen en betrekt zo nieuwkomers in Brussel op een positieve en leuke manier.” Ook Alvine vindt het belangrijk dat andere nieuwkomers de kans krijgen om iemand te ontmoeten via het project. Ze zegt: “Mensen ontmoeten is heel waardevol. Daarom ben ik blij met CoNnect. Je krijgt ook de kans om je zorgen te vergeten door met mensen te praten.”.   

Lees het volgende verhaal

We zien wat armoede doet met een gezin. We proberen een verschil te maken.